V Nemecku dnes deportovali pätnásť Afgancov, ktorím zamietli žiadosť o azyl

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 12:39 • 2 min
V Nemecku dnes deportovali pätnásť Afgancov, ktorím zamietli žiadosť o azyl

BERLÍN/KÁBUL - V afganskej metropole Kábul pristálo dnes lietadlo s ďalšími 15 Afgancami, ktorým v Nemecku zamietli žiadosť o azyl.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v čase, keď Nemecko - najväčšia ekonomika Európy - zvyšuje dôraz na deportácie migrantov a neúspešných žiadateľov o azyl. Od vlaňajšieho decembra tak z Nemecka do Afganistanu previezli spolu 92 osôb.

 

 

Na palube lietadla, ktoré vzlietlo z letiska v Mníchove, sa viezli iba slobodní muži nenachádzajúci sa v manželskom zväzku, pričom niekoľkí z nich spáchali v Nemecku trestný čin, spresnilo ministerstvo vnútra spolkovej krajiny Bavorsko. Všetkým v Nemecku zamietli žiadosť o azyl.

 

Agentúra DPA pripomenula, že program Nemecka na deportáciu neúspešných žiadateľov o azyl zlyháva dlhodobo. Berlín sa však po tom, ako v roku 2015 prijal vyše 890.000 utečencov - hlavne z krajín zmietaných vojnovými konfliktami v africkej a blízkovýchodnej oblasti - stal terčom kritiky. Úrady napokon pristúpili k sprísneniu deportačných zákonov.

 

Výzvy na sprísnenie deportácií prichádzajúcich migrantov a utečencov povzbudil tiež fakt, že tieto osoby sa v Nemecku zúčastňujú na trestnej činnosti vrátane teroristických útokov. Okrem spolkovej krajiny Bavorsko posilnilo deportačný proces neúspešných žiadateľov o azyl aj ďalších šesť spolkových krajín.

 

"Vôbec netuším, prečo mi zastavili žiadosť o azyl," povedal jeden z deportovaných Afgancov. V Nemecku žil podľa vlastných slov sedem rokov a živil sa opravovaním počítačov. "V Afganistane nie je bezpečnosť, práca, nie je tam žiadny život," povedal 24-ročný Afganec a dodal, že sa do Nemecka pokúsi vrátiť, píše agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies