V Nemecku chcú pre podvod Volkswagenu zakázať prevádzku áut s dieselovým motorom

NETKY.SK • 20 September 2015, 15:00 • 2 min
V Nemecku chcú pre podvod Volkswagenu zakázať prevádzku áut s dieselovým motorom

VIEDEŇ/BERLÍN - Organizácia Deutsche Umwelthilfe (DUH) chce v Nemecku dosiahnuť zákaz jázd áut s dieselovým motorom. Informuje o tom APA. Jej požiadavka súvisí s obvinením Volkswagenu (VW) v Spojených štátoch, že jeho americký závod manipuloval so softvérom na zisťovanie škodlivín vo výfukových plynoch počas technických kontrol.

slovakia

left justify in out

Tento problém jestvuje nielen na západnom brehu Atlantiku, ale v ešte väčšom rozsahu aj v Európe, predovšetkým u nemeckých výrobcov. Organizácia to uviedla v sobotu (19.9.) vo vyhlásení v Berlíne. K obvineniu VW sa pre DPA vyjadril automobilový expert Stefan Bratzel z vysokej ekonomickej školy v nemeckom Bergisch Gladbachu: "Je to čosi od základu nepríjemné pre Volkswagen". A podobne, ako iní experti aj Bratzel povedal, že aféra je medveďou službou pre celú nemeckú automobilovú dieselovú technológiu. Obvinenia poškodia renomé áut s dieselovými motormi, ktoré nebolo ani doteraz v USA veľmi silné.

 

Problém VW nepriamo zasiahol aj koncerny BMW a Daimler. "Už roky sa vyvíjalo úsilie, aby sa podarilo presadiť dieselovú technológiu v USA - a teraz prišlo toto," poznamenal Bratzel. Pre nemecké automobilky sa aféra objavila v najnevhodnejšom v čase, keď pomýšľali presadiť svoju stratégiu naftových motorov v USA ako čistú technológiu bez negatívneho vplyvu na životné prostredie. DUH chce na nemeckých súdoch dosiahnuť, aby sa z prevádzky vylúčili osobné autá s dieselovým motorom. Organizácia už dlhší čas obviňuje nemeckých výrobcov osobných áut, že skresľujú obsah škodlivých látok naftových motorov.

 

Bratzel si myslí, že ak sa obvinenia ukážu ako neopodstatnené, zhoršenie povesti nemeckých výrobcov nebude trvať dlho ani v USA, ani inde. Konštatoval: "Široká spotrebiteľská obec zabúda pomerne rýchlo".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona