V nemeckom meste Wuppertal sa chystá pochod salafistov aj ich oponentov

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 14:05 • 2 min
V nemeckom meste Wuppertal sa chystá pochod salafistov aj ich oponentov

WUPPERTAL - V nemeckom meste Wuppertal sa má dnes uskutočniť pochod radikálnych salafistov a ich pravicových oponentov, čo vyvoláva obavy z možného násilia. Pochod je podľa agentúry DPA naplánovaný na 14.00 h.

slovakia

left justify in out

Polícia vyslala do terénu vyše 1000 príslušníkov, pričom situáciu z hľadiska možnej eskalácie napätia označila za bezprecedentnú i v rámci celého Nemecka.
      

Organizátori očakávajú účasť zhruba 400 salafistov, kým protiislamské hnutie PEGIDA ráta s 2000 stúpencami tejto súbežnej demonštrácie. Očakáva sa i približne 500 protidemonštrantov. Polícia už uzatvorila niekoľko ulíc v meste.
      

Starosta Wuppertalu Peter Jung vyzval obyvateľov, aby voči extrémistom protestovali, zdôraznil však, že protestné pochody by sa nemali zakazovať. "Je to cena za slobodnú demokraciu," uviedol.
      

Koncom vlaňajšieho októbra na protiislamskej demonštrácii v Kolíne nad Rýnom došlo k vážnym nepokojom. Do pouličných bojov s nemeckou políciou sa dostali aj salafisti, a to v mestách Bonn a Solingen, ktoré takisto ako Wuppertal ležia v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.
      

Salafizmus je ultrakonzervatívna forma sunnitského islamu, vysvetľuje agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies