V Nemeckom Augsburgu evakuujú na prvý sviatok vianočný 54-tisíc ľudí

NETKY.SK • 22 December 2016, 17:45 • 2 min
V Nemeckom Augsburgu evakuujú na prvý sviatok vianočný 54-tisíc ľudí

AUGSBURG - Na neobvyklý priebeh prvého sviatku vianočného sa pripravujú v meste Augsburg v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Práve tam sa totiž 25. decembra uskutoční zrejme najväčšia evakuácia občanov v povojnovej histórii Nemecka, a to v súvislosti s nálezom veľkej leteckej bomby britskej proveniencie z druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Príbytky bude musieť opustiť asi 54.000 občanov zo zóny v okruhu asi 1,5 km od miesta nálezu.

 

Evakuácia z oblasti, ktorá zasahuje značnú časť centra mesta, sa dotkne 32.000 domácností, vyplýva zo slov primátora Kurta Gribla.

Doteraz najväčšia evakuácia kvôli nálezu leteckej bomby sa uskutočnila v Nemecku v meste Koblenz v roku 2011, vtedy muselo príbytky opustiť 45.000 ľudí. O štyri roky neskôr to v Kolíne nad Rýnom bolo 20.000 evakuovaných.

 

Obyvatelia Augsburgu, ktorí nebudú môcť zostať doma, budú nútení opustiť bydliská do 10.00 hod. Policajti následne skontrolujú, či je inkriminovaná zóna skutočne ľudoprázdna. Potom sa k práci dostanú samotní pyrotechnici, ktorí budú na zneškodnenie bomby s hmotnosťou 3,8 tony potrebovať podľa odhadov päť hodín.

 

Nie je vylúčené, že akcia sa predlží až do večerných hodín alebo dokonca až do ďalšieho sviatočného dňa, naznačil primátor.

 

Mesto podľa jeho slov pripravilo pre evakuovaných množstvo núdzových obydlí; predpokladá však, že väčšina bude dočasne u príbuzných alebo priateľov.

 

Pre zneškodnenie bomby zvolili sviatočné dni aj preto, aby sa nemusela v značnom rozsahu narušiť mestská hromadná doprava, zatvárať obchodné prevádzky a prerušovať sa práca v iných firmách.

 

Pyrotechnici navyše upozornili, že by sa so zneškodnením nálezu spred dvoch dní nemalo dlho otáľať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona