V nedeľu zastrelili mexického narkobaróna: Mysleli si, že je mŕtvy už v roku 2010!

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 06:30 • 2 min
V nedeľu zastrelili mexického narkobaróna: Mysleli si, že je mŕtvy už v roku 2010!

MEXIKO - Príslušníci mexickej námornej pechoty zabili v nedeľu ráno pri prestrelke v štáte Michoacán Nazaria Morena Gonzáleza, vodcu mexického drogového kartelu Caballeros Templarios (Templárski rytieri), ktorého vláda vyhlásila za mŕtveho už koncom roka 2010.

slovakia

left justify in out

Jeho totožnosť potvrdili na sto percent odtlačky prstov, no uskutočnia sa ešte ďalšie testy, informoval na tlačovej konferencii Tomas Zeron z mexickej generálnej prokuratúry.
      

Vláda mexického prezidenta Felipeho Calderóna spustila v roku 2006 rozsiahle ťaženie proti drogovým kartelom na celom území krajiny. V decembri 2010 informovala, že Moreno, prezývaný "El Mas Loco" (Najšialenejší), zahynul v prestrelke medzi bezpečnostnými silami a členmi kartelu. Jeho telo sa však nikdy nenašlo.
      

V januári tohto roku však bezpečnostné zložky dostali anonymné tipy, podľa ktorých Nazario Moreno  nielenže žije, ale naďalej pôsobí na čele zločineckej skupiny zaoberajúcej sa vydieraním, únosmi a ďalšou trestnou činnosťou. 
      

Mexická armáda ho nakoniec vypátrala v horskej dedine Timbuscatio. Keď ho vyzvali, aby sa vzdal, chcel použiť zbraň a bol zastrelený, uviedol hovorca mexickej vlády Alejandro Rubido.
      

Moreno je jedným zo zakladateľov zločineckého syndikátu La Familia Michoacana, z ktorej sa zrodil kartel Templárski rytieri. Jeho súčasným vodcom je Servando "La Tuta" Gómez. Kartel postupne diverzifikoval svoje činnosti, ktoré zahŕňajú i výrobu metamfetamínu a vydieranie pestovateľov ovocia, výrobcov tortilly a obecných úradníkov. Kartel tiež nezákonne ťaží železnú rudu, ktorú cez tichomorský prístav Lazaro Cardenas vyváža do Číny.
      

Likvidácia Morena Gonzáleza je ďalším veľkým úspechom pre vládu prezidenta Enriqua Peňu Nieta v boji s mocnými drogovými kartelmi. Vo februári sa podarilo dopadnúť najhľadanejšieho mexického drogového bossa Joaquína Guzmána, prezývaného "El Chapo" (Krpec).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies