V nedeľu sa začne sláviť tradičný židovský sviatok Chanuka, sviatok svetiel

NETKY.SK • 4 December 2015, 09:10 • 2 min
V nedeľu sa začne sláviť tradičný židovský sviatok Chanuka, sviatok svetiel

BRATISLAVA - Tradičný židovský sviatok Chanuka, sviatok svetiel, začnú v tomto roku židovské komunity sláviť v nedeľu 6. decembra. Tento sviatok pripomína znovuzasvätenie jeruzalemského chrámu a historické udalosti spojené s úspešným povstaním Makabejcov proti sýrsko-gréckej nadvláde v roku 167 pred občianskym letopočtom.

slovakia

left justify in out

Chanuka sa podľa židovského lunárneho kalendára začína 25. kisleva, čo v občianskom kalendári pripadá na niektorý deň v decembri, trvá osem dní. Čiže tento rok sa bude sláviť od 6. do 14. decembra.

 

Tento sviatok pripomína despotizmus a náboženskú neznášanlivosť sýrsko-gréckeho kráľa Antiocha, čo nútilo židovské obyvateľstvo utekať do hôr. Napokon vypuklo povstanie pod vedením Júdu Makabejského proti niekoľkonásobnej presile. Po dlhých bojoch zahynula väčšina povstalcov, ale napokon sa Makabejcom podarilo oslobodiť krajinu aj centrum židovstva - jeruzalemský chrám. Keď ho vyčistili a zapálili večné svetlo, zistili, že majú olej len na jeden deň, pričom najkratší čas na vyrobenie nového oleja bol osem dní.

 

Tradícia hovorí, že sa vtedy stal zázrak a malé množstvo oleja vydržalo celých osem dní. Na pamiatku znovuzasvätenia jeruzalemského chrámu sa v židovských rodinách zapaľuje počas ôsmich dní trvania sviatku osem sviec - každý deň jedna.

 

Chanukové sviečky drží svietnik s deviatimi ramenami - chanukija. Osem je určených na chanukové sviečky a deviate slúži na upevnenie sviečky šámeša, čiže sluhu, od ktorej sa zapaľujú ostatné.

 

V Bratislave sa každoročne koná tradičná verejná slávnosť zapálenia prvej sviečky na svietniku chanukija na Rybnom námestí (oproti Bibiane). Tentokrát sa slávnosť začne v nedeľu 6. decembra o 17.00 h za účasti bratislavského rabína Barucha Myersa, členov židovskej komunity, zástupcov Veľvyslanectva štátu Izrael v SR so sídlom vo Viedni a ďalších hostí. Súčasťou programu bude aj vystúpenie detí.

 

Chanuka je sviatok radosti a rodinnej pohody. V európskych krajinách bolo zvykom hrať spoločenské hry. Pre deti je chanuková oslava príležitosťou na karnevalové sprievody a iné zábavy, niekde si v posledný deň dávajú v rodinách darčeky. Obľúbené sú aj tradičné chanukové jedlá, ako levivot (zemiakové placky) alebo sufganiot (šišky).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies