V nedeľu sa skončili štyridsiate Bratislavské jazzové dni

NETKY.SK • 27 Október 2014, 10:38 • 2 min
V nedeľu sa skončili štyridsiate Bratislavské jazzové dni

BRATISLAVA - Jubilejný 40. ročník Bratislavských jazzových dní je už minulosťou. Podujatie od štvrtka do nedele ponúklo viac ako 30 vystúpení domácich a zahraničných interpretov, ktoré prilákali stovky fanúšikov a fanúšičiek džezu.

slovakia

left justify in out

Počas finálneho večera sa po prvý raz na tohtoročnom podujatí predstavil orchester. Finálny večer v priestoroch výstaviska Incheba odštartovala slovenská formácia Gajlík-Hodek-Oravec-Ragan Group. Po nich sa na Pódiu mladých talentov predstavila skupina GrooveHub, ktorá sa, podobne ako väčšina jej predchodcov na tomto stagei, uchádzala o cenu v Súťaži mladých talentov Nadácie SPP. Kým energické trio predstavilo svoju hudbu, na hlavnom pódiu organizátori pripravovali nástroje jediného big bandu, ktorý na tohtoročných džezákoch vystúpil. Ed Partyka Jazz Orchestra uchvátil publikum v sále nielen hudbou ale aj spevom Julie Oschewskej. Orchester si za svoj výkon vyslúžil búrlivý potlesk. 

 

Následne vystúpila posledná súťažiaca formácia, Jazz&More. Návštevníci a návštevníčky však už netrpezlivo čakali na jedného z headlinerov večera, amerického gitaristu Mikea Sterna. Šesťdesiatjedenročný hudobník na džezákoch vystúpil už v rokoch 1987 a 2007, avšak vždy s inou formáciou. Tento rok sa publiku v Bratislave predstavil po boku basgitaristu Chrisa Minha Dokyho, bubeníka Keitha Carlocka a saxofonistu Boba Franceschiniho. Formácia odohrala jedno z najznamenitejších vystúpení tohto ročníka, čoho dôkazom boli ovácie publika. Na hudobnú šou sa prišiel pozrieť aj Victor Wooten, ktorý mal vystúpiť neskôr. Stern a jeho kolegovia koncert ukončili skladbou Jimiho Hendrixa, za čo ich publikum odmenilo potleskom postojačky. „Radosť počúvať,“ zhodnotil aj Peter Lipa, ktorý po Sternovi prevzal mikrofón. 

 

Skôr než sa predstavila ďalšia formácia v programe, vyhlásil Peter Lipa víťaza spomínanej súťaže. Stala sa ním formácia GrooveHub. Potom už nasledoval koncert Kavorky a autogramiáda Mikea Sterna, ktorý sa nebránil ani fotografovaniu s fanúšikmi a fanúšičkami. 

 

Krátko pred 22:30 sa na hlavnom stagei opäť objavil Peter Lipa. Tentoraz bol však jeho príhovor rozlúčkový. „Chcem sa poďakovať za to, že ste tu boli,“ povedal spevák publiku. „Vždy, keď hovorím, čo je na našom festivale najlepšie, tak tvrdím, že publikum je najlepšie,“ vyjadril sa, pričom publikum v sále začalo po jeho slovách jasať. Následne Lipa odovzdal pódium americkému basgitaristovi Victorovi Wootenovi, ktorého vystúpenie s bratmi Elijahom Reginaldom a Royom a klávesákom Karltonom Taylorom, bolo magickou bodkou za tohtoročnými džezákmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies