V neďelu sa bude v Bratislave konať Tulipánový pochod

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 09:17 • 2 min
V neďelu sa bude v Bratislave konať Tulipánový pochod

BRATISLAVA - V nedeľu o 14:00 sa bude v bratislavskom Sade Janka Kráľa konať Tulipánový pochod. Podujatie sa uskutoční v rámci Svetového dňa Parkinsonovej choroby.

slovakia

left justify in out

Moderátorom bude herec Ivan Vojtek, o hudobný program sa postará speváčka Katka Ščevlíková, známa napríklad z relácie Milujem Slovensko. Účastníci a účastníčky sa budú môcť v rámci prechádzky po kilometrovom tulipánovom chodníku zastaviť na stanovištiach, kde môžu konzultovať zdravotné, psychické i sociálne dopady spomínaného ochorenia a dozvedia sa tiež informácie o rehabilitácii.

Podľa Kataríny Félixovej zo Spoločnosti Parkinson Slovensko je cieľom pochodu "zviditeľniť ešte stále málo poznanú chorobu, šíriť o nej informácie a tak prispieť k väčšej tolerancii a empatii v spoločnosti". "So sloganom Kráčame spolu chceme zároveň zmobilizovať pacientov a ukázať im, že nie sú a nemusia byť so svojimi problémami sami," dodala predsedníčka združenia. 

Svetový deň Parkinsonovej choroby vznikol v roku 1997 a pripadá na 11. apríla - na narodenie anglického lekára Jamesa Parkinsona, ktorý pred 200 rokmi popísal príznaky choroby. Červený tulipán sa stal celosvetovým symbolom ochorenia v apríli 2005 počas deviatej Svetovej konferencie Dňa Parkinsonovej choroby. 

Odhad počtu pacientov trpiacich týmto ochorením na Slovensku je 15-tisíc a každoročne toto číslo rastie. Najpesimistickejšie prognózy hovoria o jeho zdvojnásobení do roku 2030. Priemerný vek nástupu prvých príznakov je okolo 60 roku života, avšak pri približne desiatich percentách pacientov je to už okolo štyridsiatky. Vo veku nad 85 rokov štatisticky trpí Parkinsonovou chorobou päť percent populácie. Nástup býva rôzny, od rýchleho prepuknutia choroby až po pozvoľné niekoľkoročné málo obmedzujúce príznaky. Štyrmi základnými prejavmi choroby sú spomalený pohyb, svalová stuhnutosť, pokojový tras a problémy s chôdzou a rovnováhou. Sprievodnými prejavmi sú psychické poruchy ako depresia, úzkosť, problémy so spánkom ale i bolesť, sťažené žuvanie, prehĺtanie alebo artikulácia reči. Parkinsonova choroba je progresívne degeneratívne ochorenie, čo znamená, že má tendenciu sa časom zhoršovať. Napriek rozsiahlemu výskumu v súčasnosti nie je dostupný liek, ktorý by dokázal ochorenie vyliečiť. Dostupná, ale najmä včasná liečba, však dokáže účinne zmierňovať príznaky ochorenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies