V nedeľu príde výrazná zmena počasia, citeľne sa ochladí

NETKY.SK • 6 Február 2015, 15:13 • 2 min
V nedeľu príde výrazná zmena počasia, citeľne sa ochladí

BRATISLAVA - V nedeľu (8.2.) sa na Slovensku výrazne zmení počasie. Norbert Polčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vysvetlil, že to bude dôsledok studeného frontu, ktorý bude cez naše územie prechádzať.

slovakia

left justify in out

„Na viacerých miestach očakávame snehové prehánky, na severe aj trvalejšie sneženie, najmä na severných návetriach hôr," informoval v tejto súvislosti meteorológ.

 

Okrem citeľného ochladenia na severe a na horách sa na väčšine územia rozfúka silný severozápadný vietor, ktorý v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 60 až 80 km/h. Na hrebeňoch hôr očakáva SHMÚ aj búrlivý vietor až víchricu. "Najmä na severe sa budú tiež tvoriť snehové jazyky a záveje," dodal Polčák.

 

Predpoveď počasia na nasledujúce tri dni:

 

Sobota

V noci bude jasno až polojasno, v dolinách a kotlinách ojedinele zamračené nízkou

oblačnosťou a hmlisto. Len ojedinele slabé sneženie z nízkej oblačnosti. Najnižšia nočná teplota -5 až -11 stupňov v dolinách stredného Slovenska miestami -11 až -14 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na juhovýchode 7 až 11 m/s (25 až 40 km/h) a tu v nárazoch miestami 18 m/s (65 km/h), nadránom 
čiastočne zoslabne. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov, najmä na juhovýchode.


Cez deň bude jasno až polojasno, dopoludnia v dolinách ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Len ojedinele slabé sneženie z nízkej oblačnosti. Najvyššia denná teplota -2 až +4 stupne. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -5 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch ojedinele 14 m/s (50 km/h). Na strednom Slovensku slabý vietor. Ojedinele tvorba snehových jazykov a závejov.

 

Nedeľa:

Od severozápadu bude postupne pribúdať veľká oblačnosť. V noci na severozápade, cez deň takmer na celom území snehové prehánky, na severe aj trvalejšie sneženie. Nočná teplota -3 až -8, v horských dolinách a kotlinách -9 až -14 stupňov. Denná teplota sa bude pohybovať medzi -2 až +3 stupne, na severe miestami -5 stupňov.
Spočiatku bude fúkať mierny severozápadný vietor postupne zosilnie na 7 až 12, v nárazoch 15 až 22 m/s (25 až 45, nárazy 55 až 80 km/h). Na horách búrlivý vietor až víchrica. Lokálne tvorba snehových jazykov alebo závejov.

 

Pondelok:

Premenlivá veľká oblačnosť a na viacerých miestach snehové prehánky, na severe aj trvalejšie sneženie. Nočná teplota -3 až -8, v horských dolinách a kotlinách -9 až -14 st. Denná teplota -6 až -1, na juhozápade okolo +1 st. Severozápadný až severný vietor 3 až 7, miestami v nárazoch okolo 12 m/s (10 až 25, nárazy 45 km/h), pri ktorom sa budú miestami tvoriť snehové jazyky alebo zaveje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies