V nedeľu otvoria Dunajskú promenádu

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 08:35 • 2 min
V nedeľu otvoria Dunajskú promenádu

BRATISLAVA - Dunajskú promenádu v Bratislave, od River Parku po Most Lafranconi, po rekonštrukcii opäť otvoria v nedeľu 3. júla.

slovakia

left justify in out

V rámci revitalizácie sa mali obnoviť plochy, vysadiť zeleň, vybudovať verejné osvetlenie a umiestniť lavičky, odpadové koše, stojany na bicykle či pitné fontány. V budúcnosti tú má pribudnúť aj planetárium a mediatéka. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

 

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnala tvrdí, že sa do tejto časti mesta po rokoch opäť vracia život. Dunajská promenáda podľa neho poskytne Bratislavčanom nové možnosti na trávenie voľného času. "Priestor prešiel zmenami, vymenili sme asfalt, ošetrila sa zeleň, opravili balkóny, zrekonštruoval sa Matušíkov múrik a promenáda bola doplnená aj o nový mobiliár - lavičky, smetné koše či detské preliezky," povedal primátor.

 

Vynovenú promenádu otvoria v nedeľu o 11.00 h. Pri tejto príležitosti tu budú k dispozícii tri vesmírne ďalekohľady s filtrom na pozorovanie Slnka. Deti si budú môcť vypúšťať vodné rakety či zapojiť sa do súťaže v kreslení kozmických obrázkov. Vystavený bude aj model prvej slovenskej družice skCUBE. "Okrem denného pozorovania Slnka so slnečnými škvrnami budú môcť záujemcovia večer asi o 21.00 h pozorovať aj tri planéty - nápadne červený Mars a jeho polárne čiapočky, jasný Jupiter s červenou škvrnou a jeho mesiace, rovnako ako aj Saturn s prstencami. Podmienkou je, samozrejme, bezoblačná obloha," priblížila Kohútiková. O tento program sa postará občianske združenie Slovenské planetáriá v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA).

 

Hlavné mesto sa na revitalizácii promenády dohodlo so spoločnosťou Henbury Development po tom, čo jej vlani v decembri predalo budovy Parku kultúry a oddychu (PKO) za jedno euro. Rekonštrukčné práce začali v marci tohto roka. Samospráva sa s investorom tiež dohodla, že do troch rokov tu vybuduje novú promenádu, ktorej súčasťou budú aj planetárium a mediatéka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona