Pikantná pórová polievka. Suroviny pre 4 osoby: 1 pór, 3 zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, 2 červené jablká, 3 lyžice oleja, 1 liter vývaru (prípadne 1 bujón), 2 dcl sladkej smotany, 3 lyžice slnečnicových jadierok, 2 lyžice cukru, soľ, mleté čierne korenie, tymian, l PL calvadosu (iná pálenka z jabĺk)
Príprava:
Pór, zemiaky, 1 jablko očistíme, nakrájame na kocky a spolu s prelisovaným cesnakom opražíme na oleji, pridáme trochu vývaru a udusíme. Slnečnicové jadierka opražíme na suchej panvici a preložíme na papierový obrúsok. Polievku ponorným mixérom rozmixujeme, pridáme soľ, mleté čierne korenie, tymian, zvyšný vývar, smotanu a krátko povaríme. Na záver pridáme do polievky 1 lyžicu calvadosu. Druhé jablko nakrájame na mesiačiky, prudko opečieme, posypeme cukrom, pokvapkáme citrónovou šťavou a chvíľočku podusíme. Polievku podávame v miskách, posypeme opraženými slnečnicovými jadierkami a opečenými jablkami.
Bravčová kapsa.
Suroviny pre 4 osoby:
4 hrubšie rezne z bravčového mäsa, 1 dcl bieleho vína, 500 g kyslej kapusty, 100 g oravskej slaniny, 4 cibule, soľ, mleté čierne korenie, olej,
Príprava:
Mäso narežeme na kapsy. Slaninu nakrájame na kocky, vyškvaríme, pridáme kapustu, soľ, mleté korenie, víno a udusíme. Naplníme rezne, spojíme zo špáradlom, osolíme a prudko opečieme na oleji. Uložíme do pekáča, posypeme nakrájanou cibuľou, podlejeme vodou a pečieme asi 45 minút. Podávame so zemiakovou kašou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies