V nedeľných ruských prezidentských voľbách sa očakáva jasné víťazstvo Vladimira Putina

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 09:34 • 2 min
V nedeľných ruských prezidentských voľbách sa očakáva jasné víťazstvo Vladimira Putina

MOSKVA - V nedeľných prezidentských voľbách v Rusku sa všeobecne očakáva jasné víťazstvo súčasnej hlavy štátu Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Nepočíta sa pritom ani s možnosťou druhého kola, ktoré by sa konalo 8. apríla v prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov.

 

Putinova podpora sa totiž v predvolebných prieskumoch pohybuje vysoko nad 50 percentami. Kremeľskí stratégovia si pritom stanovili ako cieľ "magické číslo 70-70", teda 70-percentnú volebnú účasť a zisk 70 percent hlasov pre Putina. Súčasnú situáciu odzrkadľuje aj prezidentovo uvoľnené a sebaisté správanie, ktorým sa prezentuje. Takmer 18 rokov po jeho prvom zvolení za prezidenta stojí 65-ročný Putin proti siedmim protikandidátom.

Hlavným cieľom prezidenta a jeho tímu je teda dosiahnutie čo najvyššej účasti vo voľbách, ktorá by zvýšila jeho legitímnosť. "Vysokú legitímnosť by mala zaručiť solídna účasť, ktorá by mala byť transparentná a overiteľná," vysvetlil Alexander Baunov, analytik z Carnegie Moscow Center.

Putinovými protikandidátmi sú nominant Komunistickej strany Pavel Grudinin, pravicový populista Vladimir Žirinovskij, liberálny ekonóm a bývalý predseda liberálneho opozičného hnutia Jabloko Grigorij Javlinskij, predseda Strany rastu Boris Titov, nacionalista Sergej Baburin, predseda strany Komunisti Ruska Maxim Surajkin a jediná žena, 36-ročná moderátorka a novinárka Ksenija Sobčaková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies