V nasledujúcich rokoch budeme rozvojovú pomoc dávať 10 krajinám

NETKY.SK • 15 December 2013, 12:17 • 2 min
V nasledujúcich rokoch budeme rozvojovú pomoc dávať 10 krajinám

BRATISLAVA - Slovenská rozvojová pomoc bude orientovaná na sedem oblastí.

slovakia

left justify in out

V nasledujúcich piatich rokoch bude Slovensko poskytovať rozvojovú pomoc desiatim prioritným krajinám. Pomáhať budeme Afganistanu, Keni, Moldavsku, Albánsku, Bosne a Hercegovine, Kosovu, Ukrajine, Bielorusku, Gruzínsku a Južnému Sudánu. Vyplýva to zo Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2014 – 2018, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Slovenská rozvojová pomoc bude orientovaná na sedem oblastí. V rozvojových krajinách budeme zlepšovať kvalitu vzdelávania, podporovať zdravotníctvo, poľnohospodárstvo aj lesné hospodárstvo a tiež tvorbu trhového prostredia. Pomoc bude zameraná aj na oblasť dobrej správy vecí verejných a budovanie občianskej spoločnosti a na oblasť energetickej bezpečnosti. Zásobovanie pitnou vodou, vodné a odpadové hospodárstvo je ďalšou z oblastí, v ktorej chceme pomáhať. 

V roku 2012 dalo Slovensko na oficiálnu rozvojovú pomoc takmer 61 mil. eur, čo predstavuje 0,09 percenta hrubého národného dôchodku (HND). V roku 2005 sa Slovensko ako členský štát EÚ zaviazalo, že v roku 2015 poskytne na oficiálnu rozvojovú pomoc 0,33 percenta HND. "SR je odhodlaná postupne plniť svoje finančné záväzky v závislosti od vývoja hospodárskej situácie krajiny a od toho sa odvíjajúcej potreby konsolidácie verejných financií," konštatuje sa v stratégii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies