V najvyšších polohách Vysokých Tatier je malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 7 November 2016, 10:40 • 2 min
V najvyšších polohách Vysokých Tatier je malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vplyvom veľmi silného vetra spojeného so snežením a nízkymi teplotami v predchádzajúcich dňoch naďalej pretrváva v najvyšších polohách Vysokých Tatier malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, toto nebezpečenstvo sa týka obzvlášť žľabov a terénnych depresií, kde je naviate väčšie množstvo snehu, ktorý nie je zviazaný s podkladom. "Uvoľnenie lavín v týchto miestach je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, aj to len na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne," uviedol.

 

V noci cez horské oblasti na Slovensku prešiel front, ktorý priniesol ďalšie zrážky, od nadmorskej výšky 900 metrov snehové. Ráno bolo hmlisto, na mnohých miestach so slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus šiestich stupňov Celzia po bod mrazu. Fúkal veľmi čerstvý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 40 kilometrov za hodinu.

 

Za posledných 24 hodín pripadlo do päť centimetrov nového snehu. Predchádzajúce sneženie sprevádzal silný vietor, ktorý previeval padajúci sneh do terénnych depresií a žľabov. V týchto miestach môže byť miestami naviate aj väčšie množstvo snehu, aj 50 centimetrov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona