V najvyšších polohách všetkých hôr trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 26 December 2016, 11:30 • 2 min
V najvyšších polohách všetkých hôr trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách všetkých pohorí Slovenska trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Mierne lavínové nebezpečenstvo je spôsobené poslednou periódou sneženia spojenou s výrazným oteplením, pričom platí obzvlášť v poludňajších hodinách, kedy teploty dosiahnu svoje maximum. Týka sa hlavne záveterných svahov s juhovýchodnou, východnou a južnou orientáciou, kde bol sneh vplyvom silného vetra prenášaný. "Nový sneh je v teréne rozložený veľmi nerovnomerne a vplyvom výrazného oteplenia oťažel. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky, najmä na strmých svahoch," upozornil Buliak. Lavínové nebezpečenstvo je podľa neho veľmi lokálne, pozornosť si vyžadujú predovšetkým žľaby, depresie a terénne pasce hlavne na záveterných orientáciách. "Veľké spontánne lavíny sa zatiaľ nepredpokladajú, no sú možné zosuvy ťažkého snehu. Riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je stále nižšie vzhľadom na menšiu výšku snehovej pokrývky, no i tu platí mierne lavínové nebezpečenstvo," doplnil.

 

Ráno bolo na horách zamračené počasie s častou hmlou alebo slabým snežením či mrholením. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus siedmich do troch stupňov Celzia. Fúkal silný až prudký, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 80 kilometrov za hodinu, v nárazoch až do 100 kilometrov za hodinu. Za posledných 24 hodín pripadlo do 20 centimetrov nového snehu. V priebehu noci a 27. decembra sa očakáva ochladenie s veľmi silným vetrom, čo spôsobí poľadovicu vo všetkých pohoriach Slovenska, preto treba pohyb vo vysokohorskom teréne dôkladne zvážiť, dodal Buliak.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona