V najvyšších polohách Tatier trvá malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 09:18 • 2 min
V najvyšších polohách Tatier trvá malé lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno prevažne polooblačno. Teploty sa pohybovali od 2°C do 11°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Na hrebeňoch fúkal prevažne silný juhozápadný vietor do 15 m/s.

slovakia

left justify in out

Povrch snehovej pokrývky je rôznorodý, vo vrcholových miestach a na miestach kde, vietor prekonával terénne prekážky, je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu. Sneh je zrána tvrdý, potom v priebehu dňa kašovatie a stráca stabilitu. Nosný môže byť len v najvyšších polohách Tatier formou snehovej kôry, v nižších polohách je veľmi brodivý. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti na orientácii nachádza nad hranicou 1 600 m n.m.

Prevažne malé lavínové nebezpečenstvo je koncentrované len v najvyšších polohách Tatier. Sneh je zrána tvrdý až zmrznutý, neskôr mäkne a kašovatie, pričom na ojedinelých miestach môžu vznikať mokré lavíny a splazy. Vo Veľkej a Malej Fatre už pre nesúvislú snehovú pokrývku lavínové nebezpečenstvo nehrozí. Sneh obrovskou rýchlosťou mizne a oťažieva. Lavínová aktivita je možná najmä okolo obeda a popoludní, vyskytnúť sa ojedinele môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny.

Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa stúpa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies