V najvyšších polohách Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 13 November 2016, 13:46 • 2 min
V najvyšších polohách Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - V najvyšších polohách Tatier (od 2000 m n.m.) naďalej pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, čo znamená 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Toto nebezpečenstvo sa týka hlavne žľabov a terénnych depresií, kde je naviate väčšie množstvo snehu, ktorý nie je zviazaný s podkladom.

slovakia

left justify in out

Uvoľnenie lavín v týchto miestach je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, aj to len na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.


Ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach s hmlou a na východe ešte so slabým snežením. Opäť sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -17 do -7° C. Vietor zosilnel, fúkal silný až búrlivý vietor severných smerov s rýchlosťou do 70 km/hod., v nárazoch až do 90 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo znova do 5 cm nového snehu. Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerná.

 

V terénnych depresiách a žľaboch môže byť miestami naviate aj väčšie množstvo snehu - aj 50 cm. Vplyvom silného ochladenia, vetra, nízkej výšky snehovej pokrývky a teplej zeme je sneh slabo zviazaný s terénnym podkladom a tiež sú na mnohých miestach v teréne vytvorené dosky a vankúše. V týchto miestach sa sneh môže pri dodatočnom zaťažení uvoľniť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies