V najvyšších polohách Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 19 November 2022, 09:45 • 2 min
V najvyšších polohách Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier (nad 2000 metrov nad morom) platí v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

slovakia

left justify in out

Hlavným lavínovým problémom je nový sneh, predovšetkým na severne orientovaných expozíciách. "Na ojedinelých plochách vo veľmi strmom až extrémnom teréne je tak možné uvoľnenie lavín. Počas dňa sa očakávajú spontánne splazy a malé lavíny z nového snehu. Najnebezpečnejšie sú žľaby a terénne depresie, kde sa sneh prirodzene akumuluje," upozornil. V Západných a Vysokých Tatrách napadlo za posledných 24 hodín do 20 centimetrov nového snehu. "Sneženie prichádzalo od severozápadu, preto najvyšší prírastok snehu evidujeme v týchto expozíciách. Sneh nemá tvrdý podklad, s výnimkou žľabov, kde zostala stará vrstva snehovej pokrývky," dodal Buliak. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies