V najvyšších polohách Tatier padá dážď so snehom

NETKY.SK • 19 December 2014, 09:01 • 2 min
V najvyšších polohách Tatier padá dážď so snehom

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách prevažne hmlisto, na mnohých miestach s dažďom, v najvyšších polohách Tatier dážď so snehom.

slovakia

left justify in out

V priebehu noci sa prudko oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -2°C do +6°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Fúkal prevažne čerstvý severozápadný vietor s rýchlosťou do 10 m/s, vo vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier do 16 m/s, v nárazoch víchrica 25 - 30 m/s (110 km/hod.). Za posledných 24 hodín pripadlo vo vysokých polohách do jedného centimetra nového snehu. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne. Vplyvom oteplenia je novší sneh vlhký až mokrý, vo vysokých polohách je pod ním vrstva staršieho zmrznutého snehu miestami s ľadovými plochami. Výška snehu je výrazne podpriemerná, dosahuje 10 - 40 cm.

 

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách trvá lokálne od nadmorskej výšky 1 800 m malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka dosahuje výšku do 35 cm, je však značne rozdielna. Vplyvom vetra boli na záveterných miestach prevažne severných orientácií nafúkané snehové vankúše, dosky a malé preveje. V žľaboch a roklinách sa môžu uvoľniť mechanické, ale i spontánne snehové splazy a malé lavíny. Ohrozené tak môžu byť horolezecké výstupové cesty a lokality pod skalnými stenami. V ostatných pohoriach lavínové nebezpečenstvo nehrozí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies