V najväčšej škole v meste vyučujú astronómiu ako samostatný predmet

NETKY.SK • 28 September 2010, 07:16 • 2 min
V najväčšej škole v meste vyučujú astronómiu ako samostatný predmet

V najväčšej škole v meste vyučujú astronómiu ako samostatný predmet

slovakia

left justify in out

img

Základná škola Slovenských partizánov v Považskej Bystrici je zrejme jedinou školou na Slovensku, ktorá má v učebných osnovách predmet astronómia.
"Astronómiu ako samostatný predmet sa žiaci tejto školy učia ako rozširujúci predmet v rámci nového školského vzdelávacieho programu. Podľa nových učebných osnov boli ubraté niektoré hodiny z prírodovedných predmetov, my sme ich nahradili práve astronómiou," povedal učiteľ astronómie Miroslav Mytník s tým, že astronómia bola súčasťou deviatackej fyziky, no od minulého roku sa stala samostatným predmetom pre žiakov šiesteho a siedmeho ročníka.
Ako dodal, astronómia obsahuje veľmi veľa pojmov a odborných vecí, ktoré prírodoveda alebo fyzika neobsiahnu, no na astronómii sa to dá prebrať. "Samozrejme, nemôžeme obsiahnuť všetko, vesmír je obrovský a spoznať ho je ťažké aj pre profesionálov, nieto ešte laikov," dodal Mytník.
Astronómiu sa učia v ZŠ Slovenských partizánov šiestaci a siedmaci a vyučuje sa jednu hodinu týždenne. Je, podobne, ako iné vyučovacie hodiny, normálnou súčasťou rozvrhu, žiaci sú známkovaní a figuruje aj na vysvedčení. Podľa Mytníka deti predmet i napriek počiatočnej nedôvere zaujal natoľko, že všetci žiaci z neho mali na vysvedčení jednotky.
Impulzom pre vyučovanie astronómie na najväčšej škole v Považskej Bystrici bol jednak medzinárodný projekt Kozmos, ktorý škola realizovala spolu s ďalšími školami zo zahraničia, no i existencia Astronomického klubu Juraja Bardyho. Práve ten pomáha pri výučbe astronómie nielen materiálne, ale aj metodicky.
"Na škole funguje aj astronomických krúžok, takže žiaci, ktorí sa chcú venovať astronómii aj neskôr, majú na to príležitosť až do deviateho ročníka," zdôraznil Mytník.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies