V najstaršej lotérii sveta si hlavnú cenu rozdelilo desať výhercov

NETKY.SK • 23 December 2014, 12:25 • 2 min
V najstaršej lotérii sveta si hlavnú cenu rozdelilo desať výhercov

MADRID - Hlavnú cenu v tradičnej španielskej vianočnej lotérii, nazývanú El Gordo, vyhral v pondelok los s číslom 13437.

slovakia

left justify in out

Výhru v hodnote štyri milióny eur si rozdelia desiati držitelia výherných tiketov s rovnakým číslom. Celkove vyplatí lotéria na výhrach 2,2 miliardy eur, informovala tlačová agentúra DPA.
      

Druhú cenu v hodnote 1,25 milióna eur získal los s číslom 92845 a tretiu cenu v hodnote 500.000 eur los s číslom 07637. Pretože každý žreb stojí 200 eur, mnohí sa o investíciu delia s príbuznými, priateľmi či známymi.
      

Španielska vianočná lotéria (Sorteo Extraordinario de Navidad) vznikla pred 201 rokmi a je najväčšou a najstaršou akciou svojho druhu vo svete. Názov hlavnej ceny, El Gordo, znamená v preklade "Tučný". Jednou z jej výherkýň je 28-ročná Kolumbijčanka Joana Lizcanová. Pracuje v madridskej reštaurácii a do Španielska prišla pred 14 rokmi ako chudobná prisťahovalkyňa. 
      

"Ako prvú vec zoberiem svoju päťročnú dcéru na výlet do Disney parku v Paríži. Potom zaplatím dlžoby a s manželom sa pokúsime kúpiť si byt." Pracovníci jej reštaurácie si rozchytali najviac víťazných tiketov - spoločne so zamestnancami neďalekého Múzea voskových figurín.
      

Do začiatku španielskej ekonomickej krízy v roku 2008 investovali výhercovia lotérie najmä do nových áut, víkendových domov pri mori či dovoleniek. Teraz mnohí využívajú výhru na splatenie dlhov, čo je aj prípad jedného z čerstvých výhercov, Artura Aguirreho, ktorý pracuje vo fotokopírke, napísala agentúra AP.
      

Losovanie víťazov trvalo vzhľadom na množstvo cien tri hodiny a prenášala ho v priamom prenose televízia. Výherné čísla doslova zaspievali deti, ktorých vyškolili na takéto žrebovanie až 22. Podľa španielskeho denníka El País absolvovali deti dvojmesačnú prípravu, aby sa naučili správne hlas ovládať.
      

Podľa lotérijnej asociácie LAE investovali tento rok Španieli do tiketov lotérie o 4,5 percenta viac peňazí než vlani.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies