V Náhornom Karabachu stále dochádza k porušovaniu prímeria

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 09:36 • 2 min
V Náhornom Karabachu stále dochádza k porušovaniu prímeria

STEPANAKERT - Situácia v oblasti Náhorného Karabachu, kde 2. apríla došlo k obnoveniu ozbrojených zrážok, je stále napätá. Aj dnes sa Azerbajdžan a neuznaná republika Náhorný Karabach navzájom obvinili z porušovania dohody o prímerí.

slovakia

left justify in out

Azerbajdžanské ministerstvo obrany dnes informovalo, že dohoda o prímerí bola za posledných 24 hodín zo strany ozbrojených síl Náhorného Karabachu porušená 117-krát.

 

Azerbajdžan uviedol, že "vzhľadom na operatívnu situáciu" jeho sily podnikli 120-krát odvetnú paľbu na pozície nepriateľa.

 

Ministerstvo obrany Náhorného Karabachu označilo situáciu pozdĺž styčnej línie za pokojnú, ale obvinilo protivníka z ostreľovania, a to z ručných strelných zbraní, mínometov i granátometov. "My v odvete nestrieľame," tvrdilo dnes karabašské ministerstvo.

 

Azerbajdžan však dnes tiež informoval o ofenzívnych operáciách "arménskych síl".

 

Obe strany konfliktu sa dohodli na prímerí, ktoré platí od poludnia 5. apríla. Dohoda o zastavení paľby sa vo všeobecnosti dodržiava, a keď periodicky dochádza k incidentom, konštatovala agentúra RIA Novosti.

 

Karabašské ministerstvo oznámilo, že dnes sa bude pokračovať v pátraní po telách vojakoch padlých počas bojov na styčnej línii. Sprostredkovateľom operácie bude Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Červený kríž. Pátra sa v prvom rade po jednom karabašskom vojakovi, ktorý je nezvestný.

 

Podľa doterajších informácií Organizácie Spojených národov si obnovenie ozbrojených zrážok v oblasti sporného Náhorného Karabachu vyžiadalo najmenej 33 obetí na životoch a vyše 200 ranených. Obe strany konfliktu však uvádzajú vyššie počty padlých a zranených.

 

Arménsko a Azerbajdžan 2. apríla oznámili, že v oblasti karabašského konfliktu došlo k vyostreniu situácie - prudkým prestrelkám medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami podporovanými Arménskom.

Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Živnou pôdou konfliktu je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými Arménmi a väčšinovo moslimskými Azermi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona