V muzikáli IAGO majú isté miesto Richterová aj Partlová

NETKY.SK • 19 Január 2016, 18:55 • 2 min
V muzikáli IAGO majú isté miesto Richterová aj Partlová

BRATISLAVA - Počas uplynulých dní sa na bratislavskej Novej scéne konali konkurzy do nového muzikálu IAGO.

slovakia

left justify in out

Český spevák, hudobník a skladateľ Janek Ledecký vyberal z desiatok záujemcov účinkujúcich do svojho muzikálového počinu, ktorý pripravuje spolu s americkým režisérom Robertom Johansonom. Po úspešnom Hamletovi predstavia najprv divákom na Slovensku, a v slovenčine, muzikálový prepis ďalšej Shakespearovej drámy Othello, ktorá sa stala symbolom lásky zničenej diabolskými intrigami a chorobnou žiarlivosťou.

 

"Na prepis Othella ma prehovoril Robert, páčilo sa mu, ako som sa nebojácne, a vtedy aj nepoučene, chopil Hamleta. Vo svete bolo niekoľko známych pokusov o hudobné prerozprávanie Hamleta a všetky stroskotali. Ten náš videlo cez milión divákov," uviedol v rozhovore pre TASR Ledecký. Jeho nový muzikál vznikol na základe tragédie, ktorú William Shakespeare napísal v roku 1603. Od tých čias hru inscenovali v stovkách divadiel na celom svete, dočkala sa aj šiestich filmových spracovaní. Zatiaľ jediným úspešným zhudobnením Othella je Verdiho klasická opera z roku 1887.

 

Aj Janek Ledecký sa pokúsil prerozprávať Shakesperovu klasiku hudbou, a navyše prišiel s novým pohľadom. Z Othella urobil veliteľa zvláštnych vojenských jednotiek, Američana s arabskými koreňmi. Príbeh preniesol do súčasnosti a posunul na Stredný východ - "tam, kde neveru doteraz trestajú ukameňovaním". "Musel som si naštudovať veľa orientálnej hudby, ktorá je tam citovaná ako v niektorých hudobných témach, tak v aranžmán a orchestráciách," priblížil tvorbu muzikálu IAGO.

 

Jeho tvorcovia boli s uchádzačmi, ktorí prišli na konkurzy, maximálne spokojní. Podľa vydarení režiséra Roberta Johansona predviedli všetci výbornú formu v speváckej i pohybovej časti skúšky. Ledecký potvrdil aj niekoľko mien, ktoré sa v novej produkcii objavia a miesto v titule IAGO majú isté. "Vedeli sme hneď od začiatku, že Cassia, ktorý musí vyzerať ako kapitán univerzitného tímu amerického futbalu a musí to byť skvelý tenor, stvárni Patrik Vyskočil, ktorý mi hral v Hamletovi Laertesa, je presne ten typ. A dorazil Juraj Bača, z toho sme sa úplne posadili na zadok," prezradil mená úspešných umelcov. Obsadená má byť už aj postava Emilie, Iagovej ženy. "Myslím si, že Dominika Richterová bude úžasná Desdemona a Mirka Partlová bude tá druhá," uzavrel Janek Ledecký.

 

Svetová premiéra muzikálu IAGO je v Divadle Nová scéna naplánovaná na 15. a 16. septembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies