V múzeu sú perníky mladých cukrárov, bábiky i ocenenia včelárov

NETKY.SK • 15 December 2010, 12:52 • 2 min
V múzeu sú perníky mladých cukrárov, bábiky i ocenenia včelárov

V múzeu sú perníky mladých cukrárov, bábiky i ocenenia včelárov

slovakia

left justify in out

img

Múzeum A. Sládkoviča v Krupine, ktorého zriaďovateľom sa len nedávno stalo Mesto Krupina, sprístupnilo v týchto dňoch hneď niekoľko výstav. Svoje zručnosti tam predstavujú žiaci tamojšej odbornej školy, vystavené sú aj bábiky miestnej zberateľky a tohtoročné úspechy prezentujú tiež krupinskí výrobcovia medu.
Vianočnú atmosféru vyvoláva najmä výstava s názvom Vianoce trochu inak. Ponúka medovníkové pečivo a výrobky žiakov Strednej odbornej školy v Krupine, ktorí sa učia v odbore cukrár.
Vystavené sú nielen tradičné perníkové srdiečka, ale aj vianočný kapor, zasnežené chalúpky či dokonca krupinský kostol. Výstavu dopĺňajú výšivky žiačok školy a tradične vyzdobený vianočný strom.
Určite zaujímavou je aj výstava asi 30 bábik zo súkromnej zbierky učiteľky odbornej školy Márie Pramukovej. Ako TASR povedala lektorka múzea Hilária Michalková, "sú to bábiky ani nie tak na hranie, ako skôr na pozeranie". Sú z porcelánu, alebo vinylu. Vyrábajú ich špeciálne dielne, najmä v západnej Európe. Oblečené sú do šiat, ktoré evokujú módu v danom čase a na danom mieste.
Časť výstavných priestorov patrí aj krupinským výrobcom medu. Jeden z nich, Igor Janota, získal dokonca tento rok so svojim agátovým medom najvyššie ocenenie na Agrokomplexe v Nitre a tiež hlavnú cenu na európskej súťaži medov v bulharskej Varne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies