V Múzeu SNP predstavili knihu Idea Československého štátu na Slovensku 1918–1939

NETKY.SK • 23 Jún 2011, 08:10 • 2 min
V Múzeu SNP predstavili knihu Idea Československého štátu na Slovensku 1918–1939

V Múzeu SNP predstavili knihu Idea Československého štátu na Slovensku 1918–1939

slovakia

left justify in out

img

Prezentácia knihy Idea Československého štátu na Slovensku 1918 – 1939 konala sa dnes popoludní v banskobystrickom Múzeu SNP. Ako pre TASR uviedla autorka knihy Xénia Šuchová, pracovníčka Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v pobočke v Bystrici, ide o súbor štúdií z jej viac ako 20-ročnej bádateľskej činnosti, v ktorej sa zaoberá touto problematikou. Kniha je členená do troch oddielov a má podtituly Protagonisti, Nositelia a Oponenti.
      V každom z podtitulov je päť až šesť štúdií, ktoré sa vzťahujú k danej problematike. Protagonisti, a teda tvorcovia československej myšlienky a idey Československého štátu na Slovensku, "boli tí, ktorí ju mali vlastne utvoriť a pretransformovať na slovenské pomery tak, aby to Slovensko bolo pripútané k Československej republike ako jej súčasť," uviedla Šuchová. Druhý oddiel s podtitulom Nositelia sa zaoberá inštitúciami a predstaviteľmi verejnej správy v medzivojnovom Slovensku (medzi I. a II. svetovou vojnou), ktorí uskutočňovali túto ideu Československého štátu v praxi. Tretí okruh s podtitulom Oponenti sa týka ľavicovej, radikálno-socialistickej a komunistickej oponentúry voči československej parlamentnej demokracii, teda aj voči samotnej jej ťažiskovej myšlienke - idei Československého štátu, dodala Šuchová.
      "Ja sám vidím mimoriadny význam diela doktorky Šuchovej v tom, že sa koncentruje na veľmi dôležitú otázku medzivojnových rokov, keď Slovensko sa po niekoľkých stáročiach stalo súčasťou nového štátu a ocitlo sa v úplne novej a súčasne veľmi perspektívnej situácii, pretože, ako vieme, v roku 1918 slovenský národ – Slováci, boli pod mimoriadnym maďarizačným tlakom," uviedol Milan Zemko z Historického ústavu SAV, ktorý knihu tiež predstavil. Ako doplnil, táto situácia sa radikálne zmenila rokom 1918, respektíve 1919, keď sa Slovensko stalo súčasťou Československej republiky.
      Vzhľadom na to, že Šuchová podľa slov Zemka pôsobí dlhé roky v tejto oblasti, "ide o vynikajúce štúdie, ktoré by si mal prečítať každý, kto sa zaujíma o moderné dejiny Slovenska, osobitne o dejiny Slovenska v medzivojnovom období".
      Kniha je zaradená do edície Slovenská historiografia, ktorú vydáva Historický ústav SAV, a vychádza ako deviaty zväzok tejto edície. "Táto edícia slúži určitému zhrnutiu výskumných prác historikov Historického ústavu SAV najmä za posledných 20 rokov. A to sa týka aj knihy doktorky Šuchovej," objasnil Zemko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies