V Múzeu slovenskej dediny pochovali basu s nárekom plačiek a muzikou

NETKY.SK • 31 Január 2016, 14:46 • 2 min
V Múzeu slovenskej dediny pochovali basu s nárekom plačiek a muzikou

MARTIN - Za náreku plačiek a veselej muziky dnes Folklórna skupina (FS) Limbora z Prečína pri Považskej Bystrici pochovala basu na prvom tohtoročnom podujatí v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti.

slovakia

left justify in out

"Podujatie Už sa fašiang kráti opakujeme už desať rokov v rámci podujatí národopisného roka v Múzeu slovenskej dediny. Návštevníci si vo fašiangovom sprievode môžu zaspievať a zatancovať s rôznymi maškarami, medzi ktorými nechýbali chlap v koši, turoň, prespanka, baba naopak či jazdec na koni," povedala vedúca Múzea slovenskej dediny SNM v Martine Katarína Očková.

 

Doplnila, že fašiangový sprievod väčšinou tvoria dobrovoľníci z radov zamestnancov SNM v Martine. "Či už Múzea slovenskej dediny, Etnografického múzea, Múzea Andreja Kmeťa, Múzea Martina Benku. A potom sú to naši priatelia – hudobníci alebo sympatizanti," uviedla Očková.

 

Návštevníci v maskách mali vstup na dnešné podujatie zadarmo a každý päťdesiaty návštevník dostal voľnú vstupenku na rok 2016 do všetkých expozícií SNM v Martine. "Pripravené boli aj fašiangové špeciality – fánky a návštevníci sa mohli občerstviť aj v krčme z Oravskej Polhory. Nechýbali ani ukážky výroby a predaj ľudovo-umeleckých výrobkov," dodala vedúca Múzea slovenskej dediny SNM.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies