V múzeu otvoria výstavu o bulharských chrámoch a kláštoroch

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 11:51 • 2 min
V múzeu otvoria výstavu o bulharských chrámoch a kláštoroch

V múzeu otvoria výstavu o bulharských chrámoch a kláštoroch

slovakia

left justify in out

Časť bohatého fotografického a dokumentačného materiálu o stredovekých a neskorostredovekých chrámoch a kláštoroch, nachádzajúcich sa na území Bulharska a Macedónska, predstavuje výstava s názvom Zachovalá posvätnosť, ktorú dnes otvoria v Múzeu vo Svätom Antone.
      Materiál, ktorý uvidia návštevníci výstavy, zozbierali pracovníci Centra pre slovansko-byzantské výskumy profesora Ivana Dujčeva pri Sofijskej univerzite sv. Klementa Ochridského.
      Pozornosť sústredili najmä na nástenné maľby kresťanských chrámov z obdobia 14. - 17. storočia, kde sa prelínajú tradičné ikonografické modely s inovačnými prístupmi. Začiatok tohto obdobia bol ovplyvnený obrovskými zmenami na politickej mape Balkánu, v dôsledku prenikania Osmanskej ríše na polostrov a formovania jej vzťahov s porobenými kresťanskými národmi.
      Štrnáste storočia bolo obdobím, keď sa kresťanské chrámy tešili veľkej štedrosti vládcov balkánskych štátov. Vďaka finančnej podpore tak vznikli jedny z najlepších ukážok pravoslávnej monumentálnej maľby. V nasledujúcich storočiach sa stavbe a maľovaniu chrámov a kláštorných komplexov venovalo hlavne miestne kresťanské obyvateľstvo.
      Majstri nástennej maľby čerpali jednak z modelov zo 14. storočia, jednak z nových tendencií v talianskom a krétskom umení Východu, ktoré sa potom rozšírilo na celý Balkán.
      Výstava ukazuje bohatstvo pravoslávneho chrámu na Balkáne, ktorý pretrval zmeny čias a stal sa neoddeliteľnou súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva.
      Výstava sa koná v spolupráci s Veľvyslanectvom Bulharskej republiky v SR, Bulharským kultúrnym inštitútom v Bratislave a Národnou radou SR. Je zároveň súčasťou série výstav pri príležitosti regionálnej časti festivalu Capalest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies