V Múzeu letectva majú prírastok – rozmontované lietadlo IL-18

NETKY.SK • 23 November 2014, 13:40 • 2 min
V Múzeu letectva majú prírastok – rozmontované lietadlo IL-18

KOŠICE - Konvoj vojenských nákladných vozidiel Tatra dorazil dnes ráno do košického Múzea letectva s prepravovanými krídlami, vrtuľami, motormi a brzdovými klapkami z lietadla Iljušin IL – 18. Už v utorok (18. novembra) do múzea prepravili trup tohto lietadla, ktoré sa stalo jeho najnovším technickým prírastkom.

slovakia

left justify in out

Vyradené lietadlo daroval maďarský premiér Viktor Orbán bývalému prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi.
      

Podľa riaditeľa Leteckého múzea, pobočky Slovenského technického múzea (STM), Miroslava Hájka, začína teraz úloha stroj znovu zmontovať. "Preprava bola náročná vzhľadom k rozmerom komponentov, ale všetko úspešne dopadlo. Tá druhá fáza je, dá sa povedať, technicky ešte náročnejšia, ako tá prvá," povedal pre TASR.
      

IL-18 je sovietske viacúčelové turbovrtuľové lietadlo z konca 50-tych rokov 20. storočia. Desiatky rokov bolo pri meste Györ, určitý čas slúžilo ako reštaurácia. Jeho trup do Košíc prepravovala súkromná firma z Maďarska, prepravu zvyšných časti zabezpečili slovenské Ozbrojené sily.
      

"Keďže Múzeum letectva sa uzatvára o dva týždne pre svoju zimnú uzáveru, je predpoklad, že IL-18 bude sprístupnený v sezóne 2015," konštatoval Hájek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies