V Mósule sú tisíce bojovníkov IS, iracká armáda ich vyzvala na zloženie zbraní

NETKY.SK • 19 Október 2016, 13:25 • 2 min
V Mósule sú tisíce bojovníkov IS, iracká armáda ich vyzvala na zloženie zbraní

BAGDAD/CHÁZIR - Velenie irackých vládnych jednotiek vyzvalo miestnych ozbrojencov bojujúcich vnútri irackého mesta Mósul na strane džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), aby zložili zbrane.

slovakia

left justify in out

Pred novinármi o tom dnes informoval generál Tálib Šaghatí, ktorý uviedol, že v Mósule je stále 5000 až 6000 bojovníkov IS. Dodal, že nevie, koľkí z nich sú cudzinci.

 

IS sa Mósulu zmocnil v lete roku 2014. V poslednom čase však v bojoch s irackou armádou a kurdskými polovojenskými oddielmi prišiel o veľkú časť územia, ktorú dovtedy kontroloval na severe a západe Iraku. Mósul je jedinou veľkou mestskou oblasťou, ktorú ovláda. Od pondelka sa o znovudobytie tohto druhého najväčšieho mesta pokúša iracká armáda a jej spojenci.

Vo všeobecnosti sa doterajší priebeh ofenzívy hodnotí ako úspešný. Postup irackých vládnych síl k Mósulu však spomaľuje nová taktika IS, pri ktorej islamisti využívajú výbušninami naložené autá so samovražednými atentátnikmi a delostreleckú paľbu.

 

Dôstojník 9. divízie irackej armády pre agentúru AP uviedol, že jeho jednotky sú asi kilometer od mesta Hamdáníja, kde žila početná komunita kresťanov a ktoré je známe aj pod názvami Bachdida či Karakoš. Dodal, že IS od utorka vypravil 12 áut s nastraženými výbušninami, ktoré explodovali ešte pred dosiahnutím svojho cieľa. Uviedol, že od ostreľovania majú jeho jednotky len malé straty, pričom ich počet nespresnil.

 

Podľa vojenských expertov by bitka o Mósul mohla trvať aj niekoľko týždňov či dokonca mesiacov. Jej náročnosť dnes uznal aj americký prezident Barack Obama. Podľa spravodajskej televízie CNN však súčasne vyjadril presvedčenie, že táto bitka sa skončí porážkou IS.

Francúzsko a Irak organizujú tento štvrtok v Paríži ministerskú schôdzku, ktorá bude venovaná nástrojom na stabilizáciu situácie v Mósule po ofenzíve koaličných síl zameranej na vyhnanie džihádistov z tohto druhého najväčšieho mesta Iraku.

 

Bitka o Mósul je najväčšou vojenskou operáciou v Iraku od roku 2011, keď sa z tejto krajiny stiahli americké jednotky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona