V Moste-Híd majú inú predstavu o riešení reštitúcií ako minister

NETKY.SK • 30 November 2010, 08:00 • 2 min
V Moste-Híd majú inú predstavu o riešení reštitúcií ako minister

V Moste-Híd majú inú predstavu o riešení reštitúcií ako minister

slovakia

left justify in out

img

Poslanec Národnej rady SR za Most-Híd Elemér Jakab má trochu inú predstavu o riešení začatých reštitúcií ako jeho spolustraník a minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Pozmeňujúcim návrhom chce preto zmeniť Simonovu novelu zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku, o ktorej by mal na nadchádzajúcej schôdzi rozhodnúť parlament.
      Jakab pre TASR uviedol, že jeho iniciatíva má umožniť, aby sa začaté reštitúcie doriešili podľa doterajších predpisov, teda tak, ako to robila minulá garnitúra. Jej postupy pritom Most-Híd kritizoval a označoval za neetické. "Boli tam aféry a to nie je v poriadku. Ale za to, že traja alebo desiati urobili chybu, za to nemôže pykať tých 5000 ľudí, ktorí si dali žiadosť," zdôraznil Jakab.
      Šéf agrorezortu tvrdí, že ním navrhnutá novela má odstrániť možnosť špekulatívneho vydávania náhradných pozemkov mimo katastrálneho územia, v ktorom sa nachádzal pôvodný pozemok. Simon verí, že sa novelou odstránia "prešľapy, ktoré urobila vláda Roberta Fica". Podľa neho išlo najmä o vyčlenenie 119 katastrálnych území, kde sa náhradné pozemky vydávať nemali.
      Jakab vylúčil, že by pozmeňujúci návrh predkladal po nejakej dohode so Smerom-SD, ktorý by mohol mať záujem na doriešení začatých reštitúcií na základe doterajšej právnej normy. Rovnako vylúčil, že by pri niektorom z reštituentov "robil nejaké ťahy" spolu so zástupcami Smeru-SD v Košiciach, s ktorými má podľa vlastných slov dobré vzťahy. "Košický Smer je dačo iné ako bratislavský," podotkol.
      Podľa Simonovej novely "by sa mal dosiahnuť stav, že budú ukončené reštitučné konania vydaním náhradného pozemku alebo zaplatením finančnej náhrady za pôvodné pozemky". Prechodné ustanovenie novelizovaného zákona zároveň určujú, že ak Slovenský pozemkový fond (SPF) ponúkol oprávnenej osobe náhradný pozemok do 30. novembra 2010, náhradný pozemok sa poskytne podľa novelizovaných predpisov.
      Poslanec žiada, aby všetci reštituenti mali rovnaké podmienky. Podľa neho sa to nedá tak, "aby 2000 alebo 3000 ľudí vybavili podľa starého predpisu, teda na celom Slovensku a v susedných okresoch, a teraz len v rámci katastra". Jakab pripúšťa, že by sa v rámci jedného katastra mohol nájsť pre reštituenta vyhovujúci náhradný pozemok, ale veľmi tomu neverí. "Pochybujem o tom, že by sa tie pozemky našli v jednom katastri. Lebo keby sa našli, tak predpokladám, že by to už vybavili," povedal pre TASR poslanec, ktorý vinu za nedoriešené reštitúcie pripisuje aj úradom.
      Jakabov návrh sa pozdáva jeho straníckemu šéfovi Bélovi Bugárovi. Obhajuje ho aj tým, že podľa neho nie je spravodlivé, aby reštituent nedostal náhradný pozemok len preto, že sa nenachádza v katastri, kde mu vznikol nárok. "Tak on nemôže dostať pôdu, ale dostane pár halierov za niečo, za čo iní dostali povedzme pár tisíc eur alebo pár desaťtisíc eur. Toto je nespravodlivé a možno aj protiústavné," vyhlásil pre TASR Bugár.
      V súvislosti so Simonovým návrhom Jakab ďalej poznamenal, že "pán minister bojoval ako opozičný poslanec za niečo, ale ako minister nemôže tlačiť na pílu". Jakab očakáva, že so Simonom ešte nájde nejaký kompromis, pretože ako tvrdí, "ani ja, ani on nemáme iné záujmy". Z ministrovho návrhu bol ale podľa vlastných slov prekvapený. "Neprerokoval to so stranou," povedal Jakab.
      Zmeny v riešení reštitúcií sú však súčasťou programového vyhlásenia vlády, s ktorým súhlasil aj Most-Híd. "Vláda SR posilní vlastnícke práva k pôde. Uskutoční systematickú zmenu riešenia reštitúcií. Náhradný pozemok bude možné získať len v katastri, kde pôvodný nárok vznikol, a v ostatných prípadoch sa uskutoční finančné vyrovnanie," uvádza sa vo vládnom programe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies