V Moskve zadržali teroristov, ktorí chceli útočiť počas osláv Nového roka

NETKY.SK • 13 December 2017, 14:24 • 2 min
V Moskve zadržali teroristov, ktorí chceli útočiť počas osláv Nového roka

Oslobodenie Sýrie od teroristov a návrat bývalých islamských vojakov predstavuje pre Rusko vážnu hrozbu, tvrdí šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov.

slovakia

left justify in out

"V pondelok bola operáciou FSB v moskovskom regióne zadržaná skupina ľudí zo strednej Ázie, ktorá plánovala teroristické útoky, vrátane samovražedného atentátu počas osláv Nového roku  a počas prezidentskej kampane (december 2017 - marec 2018). Tajná služba zaistila výbušné zariadenia a zničila ich zbrane a muníciu nájdenú v ich laboratóriách," oznámil v utorok Alexander Bortnikov.

 

Vysvetlil, že podľa informácií, ktoré ma FSB k dispozícii, vodcovia medzinárodných teroristických organizácií pokračujú vo svojich snahách vytvoriť na území Ruska teroristické bunky, píše server Stredoevropan.cz.

 

"Teroristické útoky v  Petrohrade a v autonómnej oblasti Chanty - Mansijsk, zabránenie 61 zločinom spojených s terorizmoim vo fáze príprav vrátane 18 naplánovaných útokov namierených na verejné miesta, rovnako tak eliminácia 56 teroristických buniek tento trend podporujú," dodal.

 

Podľa Bortnikova v roku 2017 zlikvidovali 78 teroristov a ich komplicov a zadržali 1018 ozbrojených "vzbúrencov". Uviedol tiež, že bezpečnostné opatrenia zabránili vstupu "17 500 cudzincom podozrivých zo zapojenia do teroristických aktiviít na území Ruska". "80 občanom, ktorých sa teroristom podarilo získať pre medzinárodné teroristické organizácie, bolo naopak zabránené vycestovať," dodal.

 

Program pre prevenciu terorizmu vraj presvedčil  650 ľudí, aby sa vzdali svojich kriminálnych aktivít, ale oslobodenie Sýrie od teroristov a návrat bývalých islamských vojakov predstavuje pre Rusko vážnu hrozbu. "Vodcovia a militanti Islamského štátu hľadajú cesty, ako pokračovať vo svojich aktivitách v iných krajinách vrátane Ruskej federácie," povedal Bortnikov.

 

Podľa neho však majú úrady situáciu úplne pod kontrolou. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona