V Moskve sa uskutočnila výstava venovaná dnešnému životu Srbov žijúcich v enklávach na území Kosova

NETKY.SK • 4 December 2017, 21:30 • 2 min
V Moskve sa uskutočnila výstava venovaná dnešnému životu Srbov žijúcich v enklávach na území Kosova

MOSKVA - "Kosovo je srdce Srbska" nesie názov výstava fotografií uskutočnená sa v Moskve.

slovakia

left justify in out

Výstava je venovaná dnešnému životu Srbov žijúcich v enklávach na území Kosova a Metohii. Táto dramatická situácia, "tlejúca" bod v centre Európy sa dnes prakticky ignoruje médiami, a preto si veľa ľudí myslí, že je tam už všetko v poriadku. Ale nie je to tak. Staroveké pamiatky pravoslávnej srbskej architektúry a kultúry, väčšina ktorých je pridaná do zoznamu objektov svetového dedičstva UNESCO, stoja v troskách. Srbi, ktorí neopustili Kosovo, žijú odrezane od sveta v malých komunitách a potrebujú doslova všetko. Informuje portál RT.ru.

 

Ale najväčším problémom pre kosovských Srbov zostáva nedostatok pocitu bezpečnosti. Dokonca aj hroby svojich príbuzných musia navštevovať pod ochranou mierových síl. Napriek tomu, že vojna skončila, nikto im nemôže garantovať, že tragické udalosti z nedávnej minulosti sa viac nezopakujú.

 

Kosovský konflikt sa začal od roku 1991, keď na pozadí rozpadu Juhoslávie uskutočnili albánske komunity referendum o nezávislosti regiónu - z toho času napätie v kraji narástalo. V roku 1998 roku sa v kraji začala vojna, ktorá viedla k potokom utečencov a skončila sa bombardovaním Juhoslávie silami NATO a faktickým odtrhnútím regiónu.

 

Počas tohto obdobia územie Kosova opustilo viac ako 200 000 Srbov. Dokonca aj teraz, keď sa zdá "horúca" vojna už minulosťou, vracajú sa nemnohí: podľa údajov Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov, v roku 2009 sa do regiónu vrátilo približne 700 ľudí, v roku 2010 okolo 800.

 

V posledných rokoch sa počet navrátilcov do Kosova a Metohija dokonca znížil, napríklad v roku 2013 sa do regiónu vrátilo len 54 ľudí. Kultúrne a historické dedičstvo Srbov sa veľmi poškodilo počas medzietnických konfliktov: viac ako 120 chrámov a kláštorov bolo úplne zničených, ešte viac - vážne poškodených.

 

V dnešnej dobe v Kosovskí Srbi zostávajú len okolo 4% obyvateľov a život srbskej komunity je naďalej plný mnohých problémov. Leví podiel kosovských Srbov je rozptýlený v izolovaných enklávach. Ľudia každodenne žijú s takými problémami ako je nedostatok centralizovaného dopravného systému, nedostatok kníh a základného tovaru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona