V Moskve obnovili pamätnú tabuľu sovietskeho lídra Leonida Brežneva

NETKY.SK • 20 December 2013, 09:15 • 2 min
V Moskve obnovili pamätnú tabuľu sovietskeho lídra Leonida Brežneva

MOSKVA - Pamätnú tabuľu pripomínajúcu zosnulého sovietskeho lídra Leonida Brežneva znova osadili vo štvrtok na priečelí jeho bývalého domu v Moskve. Podľa agentúry Reuters ide o znak nostalgie, ktorá je v súlade s výzvami prezidenta Vladimira Putina prechovávať úctu k všetkým stránkam ruskej histórie.

slovakia

left justify in out

Putin s obľubou využíva motívy zo sovietskej éry na podporu svojej popularity a posilnenie vlastenectva národa, pričom obdobie medzi rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991 a svojím nástupom do prezidentskej funkcie v roku 2000 interpretuje ako chaotické roky, počas ktorých bolo Rusko na kolenách a takmer sa rozpadlo.

Kritici tohto rozhodnutia hovoria, že Brežnev stál na čele krajiny v období charakteristickom politickými represiami, ako i ekonomickou stagnáciou a prirovnávajú Putinových takmer 14 rokov pri moci k Brežnevovej vláde v rokoch 1964-1982, čo je po Stalinovom mandáte druhé najdlhšie funkčné obdobie v krajine.

Mnoho obyvateľov Ruska však vníma Brežnevovu éru ako obdobie stability superveľmoci. Prieskum verejnej mienky, ktorý v apríli uskutočnila nezávislá organizácia Levada, ukázal, že Brežnev vo vyše polovici tamojšej populácie vyvoláva pozitívne emócie, čo je viac než akýkoľvek iný sovietsky líder či posledný cár Mikuláš II.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona