V Moskve dvakrát zhasla pochodeň s ohňom pre ZOH

NETKY.SK • 8 Október 2013, 10:21 • 2 min
V Moskve dvakrát zhasla pochodeň s ohňom pre ZOH

MOSKVA - Už počas prvého dňa putovania olympijského ohňa po Rusku sa vyskytli menšie problémy. V Moskve bežcom pochodeň dvakrát zhasla.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát vyhasol plameň vo futuristicky tvarovanej pochodni, keď ju mal v blízkosti Kremľa a Červeného námestia v rukách bývalý plavec s arménskymi koreňmi Šavarš Karapetian. Situáciu zachránil člen ochranky, ktorý zapálil oheň v pochodni s pomocou zapaľovača. "Člen sprievodu neotvoril naplno ventil. Podobné prípady sa stávajú. V ďalšej fáze oheň vymeníme za originálny, ktorý máme k dispozícii," uviedol podľa Lenta.ru šéf organizačného výboru zimných olympijských hier 2014 Dmitrij Černyšenko. V pondelok oheň v pochodni vyhasol ešte raz v uliciach ruskej metropoly.

Pôvodný oheň uchovávajú organizátori na utajenom mieste. V prípade potreby ho použijú na zapálenie pochodne pred niektorým z úsekov štafety. S originálnym ohňom, ktorý zapaľujú v antickej Olympii, sa nikdy z preventívnych dôvodov nebeží. Rozhorí sa až na olympijskom štadióne počas slávnostného ceremoniálu. 

V Soči zapália olympijský oheň 7. februára 2014. Dovtedy prejde zapálená pochodeň všetkými 83 regiónmi rozlohou najväčšieho štátu na svete. V pondelok v Moskve na Červenom námestí primátor Sergej Sobianin odovzdal štafetu tohto mierového symbolu do rúk synchronizovanej plavkyne Anastasie Davydovovej. Zapálená pochodeň bude ešte dva dni v hlavnom meste Ruska a odtiaľ ju prevezú do starobylého mesta Kolomna v moskovskom regióne. Neskôr štafeta s ohňom navštívi aj extrémne ruské regióny ako polostrov Čukotka na Ďalekom východe, ohnisko etnických nepokojov na Severnom Kaukaze či Kaliningrad v európskej časti Ruska. 

Olympijský plameň zažije aj prírodné extrémy. Na jadrovom ľadoborci sa bude plaviť k severnému pólu, potopí sa do najhlbšieho sladkovodného jazera na svete Bajkalu a vystúpi aj do výšky 5642 m, kde sa týči najvyšší európsky vrch - majestátny Elbrus na Kaukaze. Jeden kilometer z celkovo 65-tisícovej púte kilometrov potiahne oheň jelení záprah na saniach. 

Ruské najvyššie úrady dokonca zvažovali, že oheň vystrelia do vesmíru. Z bezpečnostných dôvodov však tento plán zavrhli, ale zhasnutá pochodeň sa do vesmíru predsa len dostane. Vynesú ju tam dvaja ruskí kozmonauti 7. novembra na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Ich návrat na Zem je plánovaný o štyri dni neskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies