V Moskve chystajú míting na pamiatku novinárky Politkovskej

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:22 • 2 min
V Moskve chystajú míting na pamiatku novinárky Politkovskej

V Moskve chystajú míting na pamiatku novinárky Politkovskej

slovakia

left justify in out

img

Míting pri stanici metra Čistyje prudy v Moskve na pamiatku ruskej novinárky Anny Politkovskej zvolávajú noviny Novaja gazeta na štvrtok 7. októbra, deň jej zavraždenia. V týchto novinách investigatívna žurnalistika a kritička Kremľa pracovala do chvíle, keď výstrely ukončili jej život. Objednávateľ vraždy i vrah sú stále na slobode, podotkol denník Novaja gazeta.
      Štyri roky uplynú vo štvrtok od zavraždenia Politkovskej. Jej telo našli 7. októbra 2006 na schodisku pred výťahom v obytnom dome v Moskve.
      Už v minulých rokoch si pamiatku novinárky prichádzali uctiť na miesto jej posledných chvíľ života stovky ľudí v Moskve. Je o nej známe, že kritizovala kremeľské vedenie, odhaľovala rozsiahle porušovanie ľudských práv i korupciu v Čečensku.
      Absolventka Fakulty žurnalistiky na Lomonosovovej Moskovskej štátnej univerzite v roku 1980 pôsobila najskôr v denníku Izvestija, potom v novinách Letecká doprava, prax nadobúdala aj vo vydavateľstvách a od roku 1999 články spod jej pera publikovala Novaja gazeta.
      Za sériu reportáží z Čečenska získala v januári 2000 prémiu Zlaté pero Ruska. Zväz novinárov Ruskej federácie ju za materiály o korupcii vyznamenal prémiou. Dostala aj ďalšie ceny, napríklad 30. marca 2007 Cenu UNESCO Guillerma Canu za slobodu tlače. Prvýkrát vtedy v Paríži udelili cenu posmrtne. Ani Cenu súrodencov Schollovcov za rok 2007 si už sama nepreberala - do Mníchova ju 26. septembra prišiel prevziať jej syn Iľja. V roku 2008 o žurnalistke scenáristka a režisérka Maria Novikovová nakrútila holandský dokumentárny film: "Anna Politkovská: sedem rokov na frontovej línii".
      Ako jedna z mála ruských novinárov Politkovská pokrývala najmä udalosti v Čečensku a na severnom Kaukaze. Vo svojej žurnalistickej práci opakovane poukazovala na porušovanie ľudských práv v danom regióne. Zodpovednosť za to podľa nej niesli príslušníci federálnych ozbrojených síl v Čečensku i milície čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.
      "Mám len pero a Boha na svoju ochranu, ale nemám právo mlčať, lebo inak, ako skončíme?", citovali Politkovskú svojho času francúzske noviny Le Figaro, ktoré dodali: "Práve na to zomrela."
      Sergej Varšavčik 13. októbra 2006 v článku "In Memoriam: milovala ľudí a nemala rada moc" zdôraznil, že Politkovská bola v rozhovoroch žičlivá, ale keď reč zašla na problematiku žurnalistiky, nepoznala kompromis. Sama o sebe hovorievala: "Nie som bojovník, jednoducho som absolútna novinárka. Úlohou novinára je informovať o tom, čo sa deje." "Práve za to ju zabili," dodal Varšavčik.
      Európsky parlament na znak úcty k zavraždenej Politkovskej pomenoval svoje tlačové centrum v Bruseli po nej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona