V moskovskej škole v pondelok vraždil vzorný študent (16)

NETKY.SK • 4 Február 2014, 09:17 • 2 min
V moskovskej škole v pondelok vraždil vzorný študent (16)

MOSKVA - Tínedžer, ktorý bol vzorným študentom, zastrelil v pondelok v moskovskej škole učiteľa zemepisu a policajta a 20 svojich spolužiakov vzal za rukojemníkov. Čin spáchal iba niekoľko dní pred otvorením zimných olympijských hier (ZOH) v Soči, pre ktoré boli prijaté mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Páchateľa odzbrojili a zadržali približne hodinu po streľbe a jeho telefonáte s otcom - majiteľom oboch pušiek, s ktorými si na poludnie vynútil vstup do školy na severnom okraji Moskvy.
     
Rusko je teraz vo vysokom stave pohotovosti v obave z násilností islamských militantov v čase, keď do Soči prichádzajú športovci i diváci, a tento incident ho znervóznil. ZOH sú prestížnym projektom, ktorý chce po sebe zanechať prezident Vladimir Putin.  Podľa Putina mladí Rusi trpia morálnym vákuom, ktoré vzniklo rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991. Povedal, že pondelňajšiemu útoku by sa bolo dalo s lepšou kultúrnou výchovou vyhnúť. 
     
Je takmer neslýchané, aby v Rusku zaútočil žiak na školu. Strašný útok na školu v severokaukazskom Beslane v roku 2004, pri ktorom bolo zabitých vyše 330 ľudí, bol dielom islamských separatistov, zamýšľa sa agentúra Reuters.

Hovorca vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin povedal, že žiak v Moskve mohol utrpieť "citový kolaps".  Útočník zaklopal na dvere triedy 10. ročníka asi päť minút po začatí hodiny, povedal neskôr pre Reuters jeho spolužiak Ivan Čekanov, ktorého vzal spolu s ďalšími za rukojemníka.  Najskôr sme boli radi, že ho vidíme - ale potom vystrelil na učiteľa zemepisu," povedal 16-ročný Čekanov. "Vystrelil, potom vyšiel na stupienok, rozložil si pušky a povedal, že má 100 nábojov a že prišiel zomrieť."

PREČO EŠTE ŽIJE?
"Andrej Nikolajevič (učiteľ) intenzívne krvácal, spadol, ale bol ešte nažive," pokračoval. "Spýtal sa nás: 'Prečo ešte žije? Veď som ho zabil?' Všetci mlčali."'  "Potom povedal: 'Dobre, ľudkovia, vašu odpoveď hodnotím na štvorku', a ešte niekoľkokrát vystrelil."

Streľba vyhnala desiatky ďalších študentov za treskúceho mrazu z budovy na ulicu; na zasneženom poli vonku pristál policajný vrtuľník a k budove sa prihnalo najmenej šesť sanitiek.  Podľa zodpovedných útočník postrelil aj policajta, ktorý reagoval na incident - zraneniu podľahol v nemocnici - a ďalšieho policajta zranil.

Federálny vyšetrovací výbor uviedol, že incident sa začal okolo poludnia, kedy si útočník s puškou vynútil vstup do školy. Ochrankár, ktorý sa mu v tom pokúsil zabrániť, stihol ešte stlačiť gombík poplašného zariadenia, čo priviedlo políciu do školy. "Keď policajti vstúpili do budovy, strelec do nich začal páliť, jedného zranil a ďalšieho zabil."

Markin povedal, že útočník vystrelil najmenej 11-krát.  Priviezli jeho otca, a ten 15 minút so synom telefonoval, kým mu dali nepriestrelnú vestu a pustili ho do triedy. Tridsať minút nato jeho syn začal prepúšťať zadržiavaných žiakov, informoval šéf moskovskej polície Anatolij Jakunin. "Keď prepustil všetkých žiakov a zostal sám s otcom, osobitné sily využili moment a desiataka neutralizovali a zadržali," dodal.

Čekanov povedal, že útočník telefonoval z triedy svojej matke. "Potom mu volal jeho otec a on mu povedal, kde sa nachádza učebňa zemepisu a aby prišiel neozbrojený." 

"Jeho otec sa ho spýtal, čo urobil a kde zobral pušku," pokračoval Čekanov. "Zbrane zobral doma a náboje si vzal zo skrine - niečo také mu povedal."

BOL AKO EINSTEIN 
Bývalý spolužiak Sachobudin Tagojev povedal, že útočník bol príkladným študentom, ktorý bol v minulosti "vzorom pre celú školu". 

"Učitelia ho mali radi a rešpektovali ho... Bol ako Einstein."

"Ak sa mu však niečo nepodarilo... alebo dostal zlé známky," rýchlo znervóznel, dodal. Ruské médiá napísali, že útočník si mohol vyrovnávať účty s učiteľom zemepisu. Podľa Markina však nič nedokazuje, že by útok bol výsledkom osobného konfliktu.

Putin povedal kremeľskej poradenskej rade pre umenie a kultúru v Pskove, že "novú generáciu.... treba vychovávať s dobrým umeleckým vkusom a schopnosťou pochopiť a vážiť si divadelné, dramatické a hudobné umenie". "Ak by tomu tak v našej krajine bolo, potom by sme možno nemali tragédie, akou bola tá dnešná v Moskve." 
Prokremeľská poslankyňa Irina Jarová, ktorá predsedá bezpečnostnému výboru Štátnej dumy, pripísala časť viny "propagácii agresie", napríklad v podobe počítačových hier plných násilia, ale vyslovila sa tiež za sprísnenie prístupu k strelným zbraniam. Povedala, že trest pre zákonných majiteľov strelných zbraní, ktorých nedbanlivosť umožní niekomu dostať sa k ich zbrani, je "nekonečne malý". Hrozí im trest vo výške maximálne šesť mesiacov. Predseda výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Alexej Puškov naznačil, že Rusko prevzalo americkú kultúru s jej vražedným vplyvom.

"Streľba v moskovskej škole: americké filmy a domáce seriály, plné násilia, prinášajú výsledky - teraz je to tu ako v USA. To sme chceli?" napísal Puškov na sociálnej sieti Twitter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies