V mori objavili možný fragment okna zmiznutého lietadla

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 06:44 • 2 min
V mori objavili možný fragment okna zmiznutého lietadla

HANOJ - Vietnamské pátracie tímy v nedeľu potvrdili, že na hladine Juhočínskeho mora objavili trosky, ktoré by mohli patriť zmiznutému stroju malajzijskej leteckej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných odhadov by mohlo ísť o fragment okna. To by mohlo napovedať teórii o výbuchu na palube stroja Boeing 777. Väčšie časti stroja, ktorý náhle zmizol z radarov, sa na mori nájsť zatiaľ nepodarilo. Objavili sa iba dve mastné škvrny na hladine. Od stratenie stroja už uplynulo takmer 48 hodín a aktuálne sťažuje pátranie po troskách tma.

 

Do intenzívneho pátrania je zapojených 22 lietadiel a 40 lodí, ktoré poskytli všetky zúčastnené krajiny. V médiách sa zároveň objavujú rôzne špekulácie vrátane možného teroristického útoku. Podozrivými sú najmä dvaja muži cestujúci na ukradnuté pasy Talianska a Rakúska. Podľa niektorých zdrojov sa lietadlo krátko pred zmiznutím z radarov pokúšalo o zmenu pôvodného kurzu letu. Vyšetrovatelia usudzujú, že katastrofa sa odohrala veľmi rýchlo a najpravdepodobnejšou príčinou je výbuch na palube. 

 

Kontakt s Boeingom 777 s 240 ľuďmi na palube sa stratil približne hodinu od vzlietnutia z metropoly Kuala Lumpur. Na palube stroja smerujúceho do Pekingu boli ľudia zo 14 krajín, najmä však Číňania ale aj traja Američania.

 

Čínska vláda vyslala do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur pracovnú skupinu, ktorá bude pomáhať pri vyšetrovaní zmiznutia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines s 239 osobami na palube a poskytne podporu rodinným príslušníkom 154 čínskych cestujúcich. V 13-člennej pracovnej skupine sú odborníci z ministerstiev zahraničných vecí, verejnej bezpečnosti a dopravy a z čínskeho úradu pre leteckú dopravu, informovala dnes agentúra Sinchua. 
      

Spoločnosť Malaysia Airlines chce prepraviť príbuzných z Pekingu do Kuala Lumpur ešte dnes. Čínske a malajzijské úrady pracujú na tom, aby čo najskôr dostali potrebné dokumenty.
      

Boeing 777-200 s 227 cestujúcimi a 12 členmi posádky odštartoval v sobotu o 17.41 h SEČ z medzinárodného letisko v Kuala Lumpure a po necelých šiestich hodinách mal pristáť v Pekingu. Približne po dvoch hodinách sa však so strojom prerušil kontakt, keď bol v dosahu riadenia letovej prevádzky v Hočiminovom Meste.
      

V Juhočínskom mori dnes pokračovali v práci pátracie a záchranné tímy z Malajzie, Vietnamu, Číny, Singapuru, Spojených štátov i Filipín. 
      

Americké námorníctvo do oblasti vyslalo plavidlo USS Pinckney, na ktorého palube sú pátracie a záchranárske vrtuľníky, ako aj lietadlo typu P-3C Orion, ktoré je vybavené radarom a komunikačným zariadením. Na mieste sa momentálne nachádza 34 lietadiel a 40 lodí, pričom oblasť pátrania sa rozšírila z Juhočínskeho mora aj na Melacký prieliv.
      

Doteraz pátracie tímy neobjavili žiadne trosky lietadla. Americkí vyšetrovatelia popreli podľa vietnamského portálu Tuoi Tre správy, že sa podarilo nájsť úlomky z havarovaného stroja. Olejové škvrny na morskej hladine však zaznamenali vo vzdialenosti 150 kilometrov od ostrova Tho Chu a 190 kilometrov od mysu Ca Mau.
      

Stále sa preveruje aj možný teroristický útok, keďže najmenej dvaja cestujúci nastúpili do lietadla s pasmi, ktoré boli odcudzené v rokoch 2012 a 2013 Thajsku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies