V Monrovii sa začalo skúšobné očkovanie vakcíny proti ebole

NETKY.SK • 2 Február 2015, 14:09 • 2 min
V Monrovii sa začalo skúšobné očkovanie vakcíny proti ebole

MONROVIA - Testovanie novej vakcíny proti vírusu Ebola sa začalo dnes v hlavnom meste Libérie.

slovakia

left justify in out

Spustenie skúšobnej vakcinácie obyvateľstva oznámili tamojší predstavitelia v nedeľu na slávnostnom podujatí v Monrovii, napísala agentúra AP.
     

Hudba, spievanie a tanec boli súčasťou očkovacej kampane, ktorej cieľom je prelomiť neochotu voči vakcíne a zabezpečiť prijatie tohto lieku medzi obyvateľmi poznačenými nedôverou a konšpiračnými teóriami.
     

Testovanie sa začalo dnes v libérijskej metropole Monrovia na prvej skupine dobrovoľníkov. Experimentálne očkovanie vzniklo v rámci partnerstva medzi vládami Spojených štátov a Libérie.
     

Libérijský viceprezident Joseph Nyumah Boakai na podujatí pri príležitosti predstavenia lieku uviedol, že vakcína "je mimoriadne dôležitá pre Libériu a svet". Občanov svojej krajiny vyzval, aby "boli odvážni, pretože to bude fungovať".
     

Nový liek v sebe obsahuje malé množstvo smrteľného vírusu krvácavej horúčky, ktoré pomôže u očkovaného človeka vyvolať imunitnú reakciu proti ebole. Uvádza sa v dokumente spoločného americko-libérijského projektu Partnerstvo pre výskum vakcíny proti ebole v Libérii (PREVAIL).
     

Libéria a ďalšie dve susedné krajiny Guinea a Sierra Leone boli krajinami najviac postihnutými ebolou počas tejto doteraz najväčšej epidémie krvácavej horúčky v dejinách meraní.
     

Od prvého identifikovaného prípadu eboly zomrelo na túto chorobu od vlaňajška 8810 ľudí a ďalších 22.092 osôb sa ňou nakazilo, a to predovšetkým v daných troch krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona