V Moldavsku zadržali 13 podozrivých z prípravy útokov v dvoch mestách

NETKY.SK • 26 November 2015, 16:17 • 2 min
V Moldavsku zadržali 13 podozrivých z prípravy útokov v dvoch mestách

KIŠIŇOV - Moldavská polícia zadržala 13 osôb podozrivých z členstva v polovojenskej skupine, ktorá údajne plánovala vykonať útoky v dvoch mestách s cieľom vytvoriť novú separatistickú republiku. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie hlavného policajného inšpektorátu v Moldavsku.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnených údajov chceli členovia separatistickej skupiny zaútočiť na štátne inštitúcie v hlavnom meste Kišiňov, ako aj v 110 kilometrov vzdialenom Balci, správnom centre severnej časti Moldavska, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi.

 

Policajný riaditeľ Gheorghe Cavaliuc povedal, že táto skupina plánovala útok na väznicu v Balci a oslobodenie trestancov, ktorých by sa následne pokúsila naverbovať na ďalšie útoky. Ich cieľmi mali byť súkromné spoločnosti a bydliská miestnych štátnych predstaviteľov.

 

Moldavské orgány dnes v súvislosti s týmto prípadom obvinili osem ľudí z členstva v polovojenskej skupine. Polícia uviedla, že za jej vodcu považuje muža z východnej Ukrajiny so záznamom v trestnom registri.

 

Od bývalej sovietskej republiky Moldavsko sa ešte v roku 1990 oddelila proruská oblasť Podnestersko. Dôvodom boli obavy, že by sa Moldavsko mohlo pripojiť k susednému Rumunsku. Prorusky orientovaná je taktiež poloautonómna oblasť Gagauzsko ležiaca na juhu Moldavska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies