V modernom otroctve na svete žije temer 46 miliónov ľudí, tretina z nich v Indii

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 11:29 • 2 min
V modernom otroctve na svete žije temer 46 miliónov ľudí, tretina z nich v Indii

SYDNEY - Až 45,8 milióna ľudí je v súčasnosti odsúdených žiť v modernej forme otroctva, pričom dve tretiny z nich v ázijsko-tichomorskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z dnes zverejnenej správy 2016 Global Slavery Index, ktorú vypracovala ľudskoprávna nadácia Walk Free Foundation založená v roku 2012 austrálskym banským magnátom Andrewom Forrestom.

 

Forrestovým cieľom je upozorňovať na moderné formy otroctva vo svete. Ide o prevádzačstvo ľudí, nútenú prostitúciu, verbovanie detí za vojakov, nútenú prácu, zneužívanie detí na nezákonné obchodovanie s drogami či pomoc v domácnosti bez mzdy. Podľa OSN prípady otroctva sa množia a zásluhu na tom má zraniteľnosť jeho obetí kvôli chudobe, diskriminácii či sociálnemu vylúčeniu.

 

Správa nadácie Walk Free Foundation sumarizuje údaje zo 167 krajín sveta, na základe 42.000 rozhovorov vedených v 53 jazykoch. Správa konštatuje, že v porovnaní so stavom spred dvoch rokov počet ľudí čeliacich otroctvu stúpol o 28 percent. Autori správy však tento nárast do veľkej miery pripisujú lepšiemu zberu základných údajov.

 

Najviac ľudí vystavených otroctvu žije podľa správy v Indii (18,3 milióna), čo je 1,4 percenta z celkovej populácie krajiny. V rebríčku za Indiou nasleduje Čína (3,39 milióna), Pakistan (2,13 milióna), Bangladéš (1,53 milióna) a Uzbekistan (1,23 milióna).

 

Podľa správy v otroctve žije každý dvadsiaty Severokórejčan, čo znamená, že z 25 miliónov obyvateľov KĽDR modernému otroctvu čelí 4,3 percenta, čo je najvyšší percentuálny podiel spomedzi všetkých sledovaných krajín.

V správe sa vyjadruje poľutovanie nad tým, že vlády Iránu, Číny a Hongkongu neprijímajú opatrenia na boj s modernými formami otroctva. Otroctvo, obzvlášť v prípade žien a detí, je trestným činom v 124 krajinách. V 96 štátoch boli ich vládami prijaté akčné plány na boj proti modernému otroctvu.

 

Forrest však tento stav nepovažuje za dostačujúci, preto vyzval vlády desiatich najsilnejších ekonomík sveta, aby prijali zákony - prinajmenšom s takou silou ako britský Modern Slavery Act z roku 2015 -, v ktorých by boli vyhradené finančné prostriedky a zdroje na to, aby organizácie zodpovedné za moderné formy otroctva museli skladať účty pred justíciou.

 

"Prostredníctvom zodpovedného využitia našej moci, presviedčania, odhodlania a kolektívnej vôle môžeme svet priviesť k skoncovaniu s otroctvom," uviedol Forrest. Zrušenie otroctva je potrebné z morálneho, politického, logického i ekonomického hľadiska, dodal zakladateľ Walk Free Foundation.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies