V mnohých krajinách sveta sa v nedeľu rozhoria sviečky za obete dopravných nehôd

NETKY.SK • 19 November 2010, 13:06 • 2 min
V mnohých krajinách sveta sa v nedeľu rozhoria sviečky za obete dopravných nehôd

V mnohých krajinách sveta sa v nedeľu rozhoria sviečky za obete dopravných nehôd

slovakia

left justify in out

Svetový deň pamiatky obetí dopravných nehôd sa v roku 2010 sústreďuje na obete vo všeobecnosti aj konkrétnosti v každej rodine. Denne na cestách na celom svete zomrie 4000 ľudí, desaťtisíce ďalších si po celý ďalší život nesú neraz ťažké následky s trvalým poškodením zdravia.
      Každý rok zomrie 1,3 milióna ľudí a vyše 50 miliónov osôb ostáva zranených, konštatuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v spojitosti so Svetovým dňom pamiatky obetí dopravných nehôd, ktorý pripadá na tretiu nedeľu v novembri. Pre osoby vo veku 10 až 24 rokov predstavujú dopravné nehody prvú príčinu úmrtnosti, podčiarkla WHO.
      Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) na 38. plenárnom zasadnutí 26. októbra 2005 vyzvalo v rezolúcii 60/5 členské štáty OSN a celé medzinárodné spoločenstvo, aby si každoročne tretiu novembrovú nedeľu pripomínalo Svetový deň pamiatky obetí dopravných nehôd.
      VZ OSN, znepokojené sústavným nárastom počtu obetí dopravných nehôd najmä vo vyspelých krajinách, zároveň vyzvalo štáty sveta, aby uplatňovali odporúčania na prevenciu pred následkami nehôd. Odporúčania vypracovali odborníci WHO a Svetovej banky a sú medzi nimi aj také, ktoré sa zameriavajú na hlavné rizikové faktory v cestnej premávke: nepoužívanie bezpečnostných pásov, neusadenie a nepripútanie dieťaťa v bezpečnostnej sedačke, nepoužívanie prilby počas jazdy na motorke, riadenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných prostriedkov, neprimerané správanie sa na ceste, nadmerná rýchlosť a absencia vhodnej dopravnej infraštruktúry.
      Okrem ľudských tragédií majú dopravné nehody aj značné negatívne dopady na ekonomické a sociálne podmienky každej krajiny a spoločnosti. Podľa OSN ide odhadom o 500 miliárd amerických dolárov ročne.
      Pri príležitosti Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd treba myslieť aj na rodinných príslušníkov obetí a všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s dopravnými nehodami - príslušníkov polície, požiarneho zboru, pracovníkov rýchlej záchrannej služby, lekárov, zdravotné sestry, ošetrovateľov a v neposlednom rade psychológov. Cieľom Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd je upozorniť aj na nezodpovedné správanie sa niektorých účastníkov cestnej premávky.
      Spôsoby, ako si pripomenúť tých, ktorých život vyhasol na cestách, je viacero: náboženskými či občianskymi obradmi, zapálením sviečky, vyhotovením plagátov s menami obetí a podobne. Na význam toho, na čo tretiu novembrovú nedeľu myslia mnohí ľudia, je vhodné využiť aj médiá.
      Obete dopravných nehôd si pripomínajú ľudia aj na Slovensku. Duchovná služba Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v nedeľu 21. novembra na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave usporiada pietnu spomienku na obete dopravných nehôd.
      Nová vláda SR vo svojom programovom vyhlásení z 30. júla 2010 okrem iného konštatovala, že prijme opatrenia, aby úmrtnosť na cestách zostala na čo najnižšej úrovni. Bude presadzovať, aby výkon právomocí polície ešte viac smeroval k ochrane všetkých slušných vodičov a nekompromisnému postihu hrubosti, arogancie a pirátstva na cestách.
      Prvýkrát si pamiatku obetí dopravných nehôd pripomenuli v roku 1993 vo Veľkej Británii. Odvtedy si ju mimovládne organizácie spolu s verejnosťou pripomínajú v mnohých štátoch sveta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona