V Mníchove si pripomenuli streľbu spred roka, keď zomrelo 9 nevinných ľudí

NETKY.SK • 22 Júl 2017, 15:50 • 2 min
V Mníchove si pripomenuli streľbu spred roka, keď zomrelo 9 nevinných ľudí

MNÍCHOV - Pietna spomienka pri príležitosti 1. výročia útoku ozbrojeného mladíka v Mníchove, ktorý zastreli deväť ľudí a potom skoncoval so sebou, sa dnes uskutočnila na mieste streľby.

slovakia

left justify in out

Obchodné prevádzky boli dnes predpoludním v bavorskej metropole uzavreté, mnohí ľudia si zaspomínali na šokujúce chvíle z vlaňajšieho 22. júla. Pred obchodným strediskom, v okolí ktorého prišlo pred rokom o život deväť zväčša mladých ľudí s migračným pôvodom, stojí teraz "strom života" s oceľovou konštrukciou a menami i podobizňami zastrelených.

 

Pamätník s názvom Pre Vás odhalili dnes predstavitelia viacerých náboženských komunít. Prítomní boli politici, pozostalí, ako aj účastníci záchranných akcií spred roka. Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer pri tejto príležitosti zdôraznil, že udalosti z 22. júla 2016 šokovali celé Bavorsko, zanechali ranu, ktorá sa úplne nezahojí nikdy, aby súčasne vyjadril vďaku všetkým záchranárom, ako aj spoluobčanom za prejavy solidarity.

 

Fakt, že páchateľa Davida S. považovali vyšetrovatelia za dlhodobý terč šikanovania spolužiakov, zatienili v ostatnom čase nové informácie o jeho sympatiách pre pravicový extrémizmus osobitne pre nórskeho masového vraha Andersa Breivika. Primátor Mníchova Dieter Reiter dnes v tejto súvislosti vyhlásil, že s ohľadom na tieto poznatky platí viac ako kedykoľvek predtým, že treba aj naďalej bojovať proti všetkým formám extrémizmu, rasizmu a ľudí ponižujúceho násilia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona