V Mníchove sa koná dlhoočakávaný súd s neonacistami

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 11:22 • 2 min
V Mníchove sa koná dlhoočakávaný súd s neonacistami

MNÍCHOV - Pred budovou súdu v Mníchove, kde sa koná proces s údajnou neonacistkou obvinenou z účasti na 10 rasovo motivovaných vraždách, sa zišli desiatky antirastistických demonštrantov.

slovakia

left justify in out

Niekoľko organizácií bojujúcich proti ultrapravici vyzvalo nemecké úrady, aby prísnejšie zakročili proti extrémistom a ich kriminálnym činom.
Proces sledujú aj najvyšší politici vrátane kancelárky Angely Merkelovej, ktorá vraždy označila za hanbu pre celú krajinu. 

Proces, ktorý pred tromi týždňami odložili na 6. mája, sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. Na jeho pokojný priebeh dozerá 500 policajtov, ktorí z bezpečnostných dôvodov uzavreli široké okolie súdu. Začiatok súdu museli presunúť na neskôr pre nespokojnosť Turecka, ktorého novinári pre nedostatok miesta nedostali na proces akreditáciu. Úrady nakoniec rozhodli, že o akreditácii sa bude losovať. 

Obvinenou je 38-ročná Beate Zschäpeová prezývaná "nacistická nevesta", ktorú v novembri zatkli pre účasť na desiatich vraždách a ďalších zločinoch. Je obvinená tiež z vytvorenia a podpory teroristického spolku s názvom Národno-socialistické podzemie. Dvaja spoluzakladatelia spolku spáchali pred odhalením jeho činnosti v novembri 2011 samovraždu. Členka nemeckej neonacistickej bunky mala spolu s ďalšími radikálmi vraždiť v rokoch 2000 až 2007. Obeťami vraždenia boli v drvivej väčšine majitelia obchodov tureckého pôvodu ako aj grécky imigrant a nemecká policajtka. Skupina má na svedomí aj dva bombové útoky v Kolíne nad Rýnom, pri ktorých utrpelo zranenia 23 osôb, a prepadnutia 15 bánk. Vláda v Berlíne v súvislosti s odhalením priznala vážne pochybenia bezpečnostných zložiek. Minulý rok sa objavili informácie o existencii písomného kontaktu medzi Zschäpeovou a nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom. Na lavici obžalovaných budú Zschäpeovú sprevádzať aj štyria jej údajní pomocníci. 

Proces okrem Nemecka pozorne sledujú aj v Turecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies