V Mjanmarských parlamentných voľbách bude kandidovať aj strana demokratickej aktivistky

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 13:20 • 2 min
V Mjanmarských parlamentných voľbách bude kandidovať aj strana demokratickej aktivistky

RANGÚN - Laureátka Nobelovej ceny, mjanmarská opozičná aktivistka Aun Schan Su Ťij, zaregistrovala dnes svoju stranu Národná liga za demokraciu (NLD) do novembrových parlamentných volieb.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Hovorca NLD uviedol, že podľa doterajších predvolebných prieskumov verejnej mienky by strana vo voľbách mohla dosiahnuť veľmi dobré výsledky. Dodal, že NLD ešte v priebehu dnešného dňa ohlási prvých kandidátov na poslanecké mandáty.

 

Su Ťij a jej 44 spolustraníkov sedia v parlamente od roku 2012, keď v doplňujúcich voľbách zorganizovaných novou civilnou vládou získali väčšinu z parlamentných kresiel uvoľnených politikmi, ktorí po voľbách v roku 2010 prevzali posty vo vládnom kabinete.

 

Dlho očakávané parlamentné voľby sa budú v Mjanmarsku konať 8. novembra. Zúčastnené strany musia zoznamy svojich kandidátov predložiť najneskôr do 8. augusta. Z volieb vzídu noví poslanci oboch komôr parlamentu; prezident bude zvolený neskôr parlamentom. Su Ťij má však ústavou zakázané ujať sa najvyššej štátnej funkcie. Voľby budú prvými od ukončenia moci vojenskej junty v roku 2011 a prechodu Mjanmarska k reformám.

 

Hoci NLD v roku 1990 v celoštátnych voľbách zvíťazila, armáda jej neumožnila prevziať moc, čo krajinu uvrhlo do medzinárodnej izolácie. Su Ťij strávila v domácom väzení 15 rokov. Ostatné parlamentné voľby v roku 2010, poznačené obvineniami z podvodov, NLD bojkotovala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies