V Mjanmarsku zúri neznáma choroba: Zomrelo už 30 detí

NETKY.SK • 4 August 2016, 12:37 • 2 min
V Mjanmarsku zúri neznáma choroba: Zomrelo už 30 detí

RANGÚN - Najmenej 30 detí zomrelo od polovice júna na severozápade Mjanmarska na neznámu chorobu, ktorá spôsobuje ťažkosti s dýchaním. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie mjanmarských úradov.

slovakia

left justify in out

"Máme tento problém už dva mesiace a od vlády sme ešte nedostali žiadnu pomoc," uviedol miestny úradník Kaj Sai.

 

Dodal, že úmrtia zaznamenali v mestách Nanjun a Lahe v oblasti Naga, ktorá patrí k najchudobnejším v krajine a nachádza sa 1300 kilometrov od bývalého hlavného mesta Rangún. Oblasť susedí s indickým štátom Nágsko.

 

Väčšinu obetí tvoria deti mladšie ako päť rokov, uviedol citovaný predstaviteľ. Zdravotní pracovníci podľa neho zatiaľ nedokázali identifikovať chorobu, ktorá je zrejme nákazlivá. Vzorky krvi poslali do nemocnice v susednom regióne Sagaing a čakajú na ich výsledky. Na udalosť vôbec nereagovalo ministerstvo zdravotníctva ani Úrad pre prevenciu šírenia chorôb.

 

Kaj Sai tiež povedal, že miestne úrady dočasne zakázali ľuďom cestovať, aby tak zabránili prenosu ochorenia.

 

Oblasť Naga je najmenej rozvinutou časťou Mjanmarska, je úplne zanedbávaná a neexistuje tam ani len základná zdravotná starostlivosť, vzdelávanie či infraštruktúra, píše AP.

 

Komunálny poslanec Lo Jone v meste Lahe uviedol, že oblasť trpí nedostatkom dopravných prostriedkov a nepostačujúcimi množstvami zdravotníkov i liekov. Z dôvodu zaostalosti tam boli v nedávnej minulosti dokonca aj liečiteľné choroby smrteľné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies