V Mjanmarsku sa situácia vyostruje, ľudia tam umierajú pri protestoch proti armáde

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 07:51 • 2 min
V Mjanmarsku sa situácia vyostruje, ľudia tam umierajú pri protestoch proti armáde

RANGÚN – V krajine iba za stredu zomrelo počas demonštrácií proti vojenskému puču 38 ľudí. Celkový počet obetí sa tak už presiahol 50 mŕtvych a množstvo zranených.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP. Medzi zatknutými demonštrantmi sú tiež novinári a fotografi, ktorí sa snažili zmonitorovať situáciu v krajine. Za narúšanie verejného poriadku im hrozí až trojročný trest.

 

Splnomocnenkyňa OSN Christine Schranerová Burgenerová označila stredajší stret medzi protestujúci a armádou za „najkrvavejší“ deň v Mjanmarsku od vypuknutia vojenského prevratu.

 

Na oficiálnu návštevu vraj nie je vhodná doba

Zároveň členské krajiny OSN vyzvala k okamžitému uvaleniu tvrdých sankcií. Burgerová uviedla, že je v kontakte s oboma stranami konfliktu, vrátane predstaviteľov armády, ktorí plánujú o rok zorganizovať nové voľby. Výsledok novembrových totiž spochybňujú.

 

OSN už dlhší čas žiada o oficiálnu návštevu Mjanmarska. Vojaci splnomocnenkyni však na jej žiadosť odpovedali, že je určite vítaná, ale na návštevu aktuálne nie je vhodná dobaAsociácia pre pomoc politickým väzňov uvádza, že v krajine bolo od začiatku januára zadržaných takmer 1300 ľudí.

 

Prečítajte si tiež: Demokracia v Mjanmarsku je podľa OSN nevyhnutná

 

Zoznam obetí sa predlžuje

Dvaja demonštranti zahynuli pri stretoch z armádou v najväčšom barmskom meste Mandalaj. Jednu osobu zastrelili v Rangúne, päť ľudí bolo armádou zabitých v meste Monywa a jedna osoba prišla o život v Myinyan.

 

Ako pre agentúru Reuters uviedol jeden aktivista, vojaci začali do ľudí strieľať ostrými nábojmi. Pri prestrelke smrteľne zranili dospievajúceho chlapca, ktorého strelili do hlavy.

 

 

Bilancia obetí sa však od prevzatia moci armádou v krajine rapídne zvýšila. Od 1. januára zahynulo v krajine viac ako 50 demonštrantov

 

Aj napriek tomu, že pri potlačovaní protestov vojaci zväčša používajú slzotvorný plyn a gumové projektily, z niektorých častí Mjanmarska bola ohlásená ostrá streľba.  

 

Údajne sfalčované voľby

Zosadeniu vlády štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij predchádzali voľby, v ktorých zvíťazila jej Národná liga pre demokraciu.

 

 

Ich výsledok však spochybňuje armáda. Tá tvrdí, že došlo k manipulácii, pričom svoje tvrdenia do dnešného dňa nepodložila žiadnymi dôkazmi.

 

Mohlo by vás zaujímať: Facebook zablokoval mjanmarskej armádne účty, dôvodom je násilie páchané na demonštrantoch



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies