V Mjanmarsku sa po 30 rokoch koná sčítanie ľudu

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 10:30 • 2 min
V Mjanmarsku sa po 30 rokoch koná sčítanie ľudu

NEPJITO - Mjanmarsko uskutočňuje prvé sčítanie ľudu za ostatných 30 rokov, a to napriek výzvam na jeho odklad z obáv, že by mohlo podnietiť ďalšie etnické pnutie a násilie. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa tamojšej vlády sa členovia dlhodobo prenasledovanej moslimskej menšiny napriek prísľubom OSN nemôžu počítať za Rohingov. Správcovia niektorých pohraničných oblastí, ktoré sú pod kontrolou vzbúrencov, vyhlasujú, že štátnym pracovníkom neumožnia vykonať sčítanie ľudu.
      

Ľudia, ktorí sčítanie vykonávajú, sú väčšinou učitelia. Svoju úlohu začali dnes o 7.00 h miestneho času (2.00 h SELČ) chodením od dverí k dverám. Sčítanie by sa malo ukončiť 10. apríla, pričom sa odhaduje, že pracovníci navštívia približne 12 miliónov domácností.
      

Mjanmarsko so 60 miliónmi obyvateľov prevažne budhistického vierovyznania sa v roku 2011 vymanilo spod polstoročie trvajúcej vojenskej diktatúry. Novonadobudnutá sloboda sprevádzajúca jeho prechod k demokracii však zároveň poskytla priestor pre náboženské násilnosti, ktoré si dosiaľ vyžiadali do 280 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies