AKTUALIZOVANÉ: V Mjanmarsku odsúdili nositeľku Nobelovej ceny za mier

NETKY.SK • 6 December 2021, 09:20 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: V Mjanmarsku odsúdili nositeľku Nobelovej ceny za mier

NEPJITO - Mjanmarskú líderku Aun Schan Su Ťij, zosadenú počas februárového vojenského prevratu, odsúdili v pondelok na štyri roky väzenia za podnecovanie nepokojov a porušovanie proticovidových pravidiel. Európska únia a Nórsky Nobelov výbor je veľmi znepokojená.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 6. decembra 17:10

 

Su Ťij "odsúdili na dva roky väzenia podľa paragrafu 505(b) a (ďalšie) dva roky väzenia podľa zákona o prírodných katastrofách," uviedol pre agentúru AFP hovorca mjanmarskej vojenskej junty.

 

img

 

Rovnaký verdikt za tie isté obvinenia si vypočul aj zosadený prezident Mjanmarska Win Mjin, pokračoval hovorca s tým, že ani jeden z odsúdených zatiaľ nenastúpi na výkon trestu. Pred súdom v hlavnom meste Nepjito budú obaja čeliť ešte ďalším obvineniam.

 

Verdikt okamžite odsúdila organizácia Amnesty International, ktorá obvinila mjanmarskú juntu z pokusu zlikvidovať opozíciu a udusiť slobody v Mjanmarsku za pomoci vznášania falošných obvinení.

 

Prečítajte si tiež: Muž zastrelil príbuzného a spáchal samovraždu

 

Sedemdesiatšesťročná laureátka Nobelovej ceny za mier Su Ťij je vo väzení, odkedy armáda 1. februára tohto roka zosadila jej civilnú vládu a ukončila tak krátke obdobie demokracie v Mjanmarsku. K vojenskému prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza novozvoleného parlamentu.

 

img

 

Možno vás zaujme: Lukašenko pohrozil rozmiestnením jadrových zbraní v Bielorusku

 

Na trest odňatia slobody pre bývalú premiérku už zareagovala aj Európska únia a Nórsky Nobelov výbor. Šéf európskej diplomacie Joseph Borrell označil trest odňatia slobody pre Su Ťij za "ďalšie nehanebné porušenie ľudských práv".

 

Podľa jeho slov je tento politicky motivovaný verdikt ďalšou prekážkou pre demokraciu v Mjanmarsku a predstavitelia vojenskej vlády krajinu vedú smerom k "rozsiahlej humanitárnej kríze".

 

Nórsky Nobelov výbor je podľa svojich vyjadrení znepokojený tým, čo tento rozsudok znamená pre budúcnosť demokracie v Mjanmarsku. "Takisto sa obáva, aký vplyv môže mať dlhý pobyt vo väzení na samotnú Su Ťij," uviedla pre AFP predsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová. 

 

Su Ťij je obvinená aj z volebných podvodov, korupcie či porušenia zákona o úradnom tajomstve. V prípade usvedčenia môže vo väzení stráviť aj celé desaťročia. Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa miestnej monitorovacej skupiny usmrtili už vyše 1 300 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a vyše 10 000 ľudí zadržali.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies