V minulosti sa mandátu vzdala aj Radičová, Procházka a Hrnčiar

NETKY.SK • 22 September 2016, 11:44 • 2 min
V minulosti sa mandátu vzdala aj Radičová, Procházka a Hrnčiar

BRATISLAVA - V minulosti sa poslaneckého mandátu tak ako Daniel Lipšic vzdali aj iní poslanci Národnej rady Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Iveta Radičová ako poslankyňa za SDKÚ-DS tak urobila 23. apríla 2009 po tom, čo zahlasovala za svoju kolegyňu Tatianu Rosovú. V roku 2014 sa Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar vzdali poslaneckého mandátu, pretože išli zakladať novú stranu Sieť.


Procházka s Hrnčiarom sa vzdali poslaneckých mandátov k 22. júnu 2014. "Je to bod zlomu, katarzie. Ideme Sieť zakladať úplne zdola ako bežní občania. Budeme dúfať, že poverenie do služby dostaneme také silné, aby sme mohli spraviť poriadok," zdôraznil vtedy Procházka. On aj Hrnčiar oznámili úmysel vzdať sa mandátov ešte v marci 2014. Procházka sa do parlamentu dostal v roku 2012 na kandidátke KDH. V parlamente ho nahradil Marian Radošovský. Andrej Hrnčiar bol zvolený do NR SR ako kandidát strany Most-Híd. Za neho do parlamentu nastúpila Edit Pfundtner.


Iveta Radičová v roku 2009 svoje rozhodnutie odôvodnila tak, že hlasovaním za Rosovú urobila chybu, ľudské zlyhanie ju neskonale mrzí. Vzdanie sa mandátu však nepovažovala za adekvátny trest, lebo "neurobila podvod". Tvrdila, že vzdaním sa mandátu „očisťuje“ svoju chybu a môže sa slobodne rozhodovať, čo ďalej bude robiť v politike. Nastúpil za ňu Ján Golian. Radičová sa v roku 2010 stala predsedníčkou vlády. Poslaneckého mandátu sa vzdal aj Ladislav Košťa, ktorý na jar v roku 1991 hlasoval za dvoch svojich kolegov.


V tomto volebnom období za svojho kolegu hlasovala aj Martina Šimkovičová, ktorá sa do NR SR dostala na kandidátke strany Borisa Kollára Sme rodina. Mandátu sa nevzdala, zaplatila pokutu 1 000 eur a dostala pokarhanie od parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona