V minulom roku zabili najmenej 200 ochrancov životného prostredia

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 17:49 • 2 min
V minulom roku zabili najmenej 200 ochrancov životného prostredia

NAÍ DILLÍ - Za rok 2016 zabili na celom svete najmenej dvesto ochrancov životného prostredia. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila britská ekologická organizácia Global Witness.

slovakia

left justify in out

Ani tento počet podľa nej nemusí odrážať realitu a úmrtí môže byť omnoho viac, pretože z niektorých oblastí je problém získať presné informácie. Ako hovorí aktivista Global Witness Billy Kyte, za minulý rok zaznamenala organizácia doposiaľ najviac zabití ochrancov životného prostredia, a rekordný bol aj aj počet krajín, v ktorých sa udiali - 24.

V absolútnych číslach zabili v roku 2016 najviac ekológov pri snahe brániť lesy, rieky či pôdu pred priemyselnými či veľkými poľnohospodárskymi projektmi v Brazílii (49) a Kolumbii (37). V pomere k počtu obyvateľstva je na tom však najhoršie Honduras, kde za minulý rok zabili štrnástich ochrancov prírody.

Najbúrlivejšie reakcie vo svete vyvolala vražda známej honduraskej ekologickej aktivistky Berty Caceres. Jej smrť a reakcie, ktoré vyvolala, boli jednými z dôvodov, prečo väčšina donorov v tomto roku odstúpila od financovania projektu priehrady, proti ktorému Caceres bojovala.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies